Educaţie Program de granturi Sanatate Social

Caravana „Lecţii despre autism” la Râmnicu Vâlcea

„Lecţii despre autism” este un proiect iniţiat de Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA) care a câştigat o finanţare în cadrul Programului de granturi „Raiffeisen Comunitati”, ediţia 2013. Este al doilea an consecutiv în care Raiffeisen susţine proiectele AITA, devenid astfel un partener important în lupta cu autismul, alături de părinţi şi specialişti în domeniu.

Proiectul îşi propune să informeze părinţii copiilor cu autism asupra tehnicilor de lucru cu acest tip de copii conform principiilor terapiei ABA. În limba engleză, prescurtarea ABA vine de la „Applied Behaviour Analysis”, în traducere  „Analiza Comportamentală Aplicată”. Terapia ABA este o abordare ştiinţifică a înţelegerii comportamentului şi a modului în care poate fi afectat de către mediul înconjurător. Terapia ABA este recunoscută pe plan mondial ca tratament sigur pentru copiii autişti.

În cadrul proiectului „Lecţii despre autism”, primul curs gratuit pentru părinţii copiilor cu autism s-a desfăşurat de curând la Râmnicu Vâlcea, iar inscrierea participanţilor a fost realizată cu sprijinul Centrului Mara, partenerul local AITA în cadrul acestui proiect. Au fost 27 de participanţi care au beneficiat de informaţii despre predarea cunoştinţelor, stimularea socializării, gestionarea comportamentelor neadecvate pentru copiii lor. Cursul a avut un aspect teoretic şi unul practic. Specialiştii Daniela Martinescu şi Andreea Matauan au răspuns la întrebările cursanţilor pentru a-i susţine să facă faţă situaţiilor concrete cu care se confruntă părinţii în relaţia cu copiii lor afectaţi de autism.

Cursul s-a dovedit de mare folos şi interes pentru părinţii participanţi, aceştia împărtăşind experienţele lor şi punând întrebări specialiştilor în domeniu. „Informaţii foarte bine structurate, clare, uşor de înţeles fără a avea alte studii de specialitate, fără bariere lingvistice, umane” spune o mămică. Un alt părinte afirmă  „Voi şti mai bine cum să lucrez cu copilul meu, încep să-l înțeleg mai mult.” În urma cursului, psihologii AITA au rămas în contact cu părinții, iar mămica unui băiat de 10 ani a spus: „Mă bucur că am participat la curs. Am învăţat şi înţeles multe. Am pus deja în aplicare soluţia cu contractul «face-primeşte». Andrei a fost foarte încântat. Sunt uimită de seriozitatea pe care o acordă respectării acestui contract. Sper să fie bine în continuare şi să ne rezolvăm problemele. Mulţumim şi speram să ne reîntâlnim!”

Prin acest proiect, AITA întinde o mână de ajutor părinţilor de copii cu autism, subliniind astfel importanţa părintelui în rolul dezvoltării copilului şi oferindu-le acestora uneltele informaţionale necesare pentru a acţiona. Aceste cursuri sunt foarte importante, având în vedere nevoia părinţilor de informaţii şi susţinere, dar şi de faptul că există puţine cursuri de acest gen în România.

În cadrul proiectului, caravana „Lecţii despre autism” va mai avea patru opriri: Ploieşti, Craiova, Galaţi şi Sibiu. Părinţii copiilor cu autism din aceste zone care doresc să se înscrie la curs o pot face prin transmiterea unui e-mail la adresa asociatia.aita@yahoo.com.

Felicitări, Raiffesen! Ceea ce faceţi cu această caravană este simbolul unor minunate flori pe care le-aţi sădit la marginea deşertului” a conchis unul dintre participanţii la cursul de la Vâlcea.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *