POT sa ZBOR spre VIITOR

Oras: Gorj-Targu Carbunesti
Domeniu: Servicii sociale si de sanatate
Organizatie: APCA - Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati

Website:
www.autism-apca.ro
Adresa:
Str 1 Dec 1918, Sc Speciala C-tin Pufan ( etaj 3)-  Galati
Telefon:
0336401096
Mobil:
0752675454
Fax:
-
Reprezentant legal:
Lupoae Nicoleta
Coordonator proiect:
Lupoae Nicoleta
Descrierea organizatiei
APCA Galati, este primul ONG din judet, infiintat in 2011 strict pe aceasta problematica, de catre parintii unui copil SPECIAL si are ca misiune sprijinirea familiilor copiilor cu autism, pentru obtinerea unui grad cât mai ridicat de recuperare si integrare. In prezent, APCA ofera consiliere, ore de terapie ABA, logopedie, recuperare psihomotrica si alte terapii specifice,  cursuri de formare sau campanii de conștientizare, prin care ne adresăm parintilor, specialiștilor și comunității locale 
Impactul produs de organizatie
Prin acordarea suportului necesar, am facilitat accesul la terapie a peste 100 de copii cu TSA din jud Galati, in prezent aproximativ 65 beneficiind de: terapie ABA, logopedie, proiecte educationale, terapii complementare. Am organizat în oraș prima Conferință Regională despre Autism (2013) și numeroase cursuri pt specialiști, cadre didactice, părinți, evenimente caritabile. Vom aduce în premieră la Galați Testul International ADOS si un proiect unic în unitățile școlare pt copiii cu autism
Bugetul anual al organizatiei (RON)
TOTAL VENITURI 2014	406.136 
Instrumentele care asigura transparenta organizatiei
APCA își ține la curent publicul larg, partenerii sau specialiștii în principal prin articolele publicate pe site-ul organizației, dar si prin mediatizarea în presa locală sau națională a evenimentelor de anvergură sau a rezultatelor cu impact. Ne bazăm pe puterea de comunicare a rețelelor de socializare (FB, Google+, Tweeter), unde publicăm constant imagini de la activitățile noastre, atât pentru părinți, cât și pentru voluntari și comunitatea locală. Pentru donatori și pentru cei care ne sprijină în orice fel, precum și pentru posibili parteneri și noi donatori, publicăm pe site-ul APCA raportul financiar și de activitate pe anul precedent. Evenimente ca “ Zilele Portilor Deschise la APCA’, ne permit sa prezentam donatorilor si concretizarea sprijinului lor . Actele contabile depuse anual la ANAF reflecta destinatia fondurilor si situatia financiara.
Recomandare
Din aprilie 2015, derulăm proiectul „Afterschool interactiv și creativ pentu copiii SPECIALI”, inovativ și unic la nivel național, prin care am creat un sistem de predare-învățare de tip afterschool, adaptat copiilor cu autism după pograma școlară a Ministerului Educației, bazat pe principiile ABA, folosind tabla interactivă și softuri educaționale. Bugetul pentru 1 an de 13.410 euro (din care sponsorizare 5000 euro), beneficiari direcți – 20 copii din asociație. La finalul unui trimestru de implementare, din evaluările constante ale psihopedagogului de la ore, din feedback-ul oferit de părinți și din concluziile formulate de psihoterapeutul supervizor al programului, reiese că proiectul-pilot este deja o reușită, majoritatea celor 20 de copii care îl frecventează înregistrând progrese pe diferite arii de dezvoltare. Mai multe despre proiect, la adresa http://autism-apca.ro/proiecte/afterschool-interactiv-si-creativ-pentru-copiii-speciali/
Nevoia identificata
Utilizarea tehnologiei în cazul copiilor cu autism are rezultate excelente în recuperare, dar în Romania această nișă nu e aproape deloc dezvoltata. Deși există aplicații utile pe piața softurilor educaționale, accesul la ele al părinților copiilor cu TSA e limitat, din cauza lipsei de informații despre eficiența lor și a lipsei dotării IT. Prin proiect vom selecta CD-uri educaționale relevante, adunate intr-o GENTUTA SPECIALA, cu ajutorul unui catalog ajutator, destinat exclusiv copiilor cu TSA. Aceste aplicatii adaptabile, vor fi folosite in terapia 1 la 1 si in cea de grup, pe  calculator sau pe tabla interactiva, facilitand astfel accesul la sistemul de predare-invatare interactiv.
Scopul proiectului
Crearea GENTUTEI SPECIALE cu 20 de CD-uri educative si un catalog ajutator, destinata exclusiv copiilor cu autism, pentru a fi folosita in terapia individuala sau colectiva, intensiv pentru 50 de copii din APCA folosind 3 table interactive, distribuita GRATUIT catre 100 de copii cu TSA din Galati.
Obiectivele proiectului
Obiectiv 1: Crearea GENTUTEI SPECIALE, cu 20 de CD-uri educationale si un catalog ajutator, destinat exclusiv copiilor cu autism, pe 3 nivele (incepator,  mediu, avansat), pt a acoperi nevoile de recuperare atat pe aria academica (conform programei scolare) cat si pe aria dezvoltarii personale (emotii, reguli sociale, ingrijire personala, teoria mintii). Obiectiv 2: Dotarea corespunzatoare, cu 2 table interactive si alte componente  aferente (proiector, calculator, imprimanta, mobilier), a 2 sali de terapie individuala la APCA, pe langa cea de-a treia tabla deja existenta, pt orele de “afterschool “. Prin intermediul celor 3 table interactive va fi utilizata GENTUTA SPECIALA anterior elaborata, atat in terapia 1 la 1 cat si in cea de grup, de beneficiile utilizarii lor, urmand sa se bucure 50 de copii cu TSA din APCA. Obiectiv 3: Repartizarea GENTUTELOR SPECIALE catre 100 de copii cu TSA din Galati si monitorizarea progreselor inregistrate dupa un an, in urma implementarii proiectului.
Grupul tinta vizat
Grupul tinta e format din 100 de copii cu autism din Galati, dintre care 50 inscrisi in APCA, cu varste diferite (gradinita, gimnnaziu, liceu), fete si baieti, acestia din urma fiind beneficiarii directi ai proiectului, care vor lucra efectiv pe cele 3 table interactive, in terapia individuala sau de grup. Beneficiari indirecti vor fi si familiile copiilor cu TSA, specialistii din domeniu, colegii de clasa, cadrele didactice, voluntarii din proiect si pe termen lung intreaga comunitate locala.
Activitatile si calendarul proiectului
Activitatea 1: Intocmirea anuntului privind câștigarea finanțării si prezentarea proiectului, dat spre publicare in presa scrisa si online, pe site-ul web al APCA, pagina oficiala FB, alte canale media, in scopul informarii publice, crearea materalelor publicitare ( sept-oct 2015). Activitatea 2: Elaborararea GENTUTEI SPECIALE si a catalogului ajutator, destinat exclusiv copiilor cu autism, pe 3 nivele ( incepator, mediu, avansat), cu instructiuni clare privind aplicatiile adaptabile copiilor cu TSA, regasite pe cele 20 CD-uri educationale din gentuta, cum pot fi utilizate eficient si pe ce program din terapie,  achzitiile necesare dotarii corespunzatoare celor 2 sali de terapie individuala, cu 2 table interactive si componentele aferente, indentificarea grupului tinta, achizitia altor materiale din proiect ( oct-noiembrie 2015). Activitatea 3: Distribuirea gratuita, printr-un eveniment public deosebit, a GENTUTELOR SPECIALE, catre 100 de copii cu autism din Galati si inceperea utilizarii acesteia la APCA, in mod intensiv pt 50 de copii, in terapia 1 la 1 si cea de grup, prin intermediul celor 3 table interactive si cu ajutorul terapeutilor specializati ai APCA( dec 2015) Activitatea 4: Monitorizarea progreselor inregistrate de copii, in urma implementarii proiectului, pe tot parcursul lui 2016, cu ajutorul instrumentelor specifice (evaluari directe, chestionare, teste standard), prezentarea rezultatelor derularii proiectului, dupa primul an de implementare ( oct 2016)
Echipa implicata in desfasurarea proiectului
Echipa de proiect: manager de proiect, responsabil PR, responsabil raportare proiect, expert contabil. Nicoleta Lupoae, managerul de proiect, presedinte APCA, terapeut acreditat international RBT cu master in management si experienta de 4 ani in domeniul ONG, se va ocupa de buna desfasurare a activitatilor planificate, de managementul proiectului, de elaborarea catalogului ajutator si a instructiunilor privind aplicatiile adaptabile copiilor cu TSA, regasite pe cele 20 CD-uri educationale. Cristina Silion, responsabilul PR, jurnalist cu experiență de 9 ani, cu master in  comunicare si relații publice , se va implica in promovarea proiectului, materialele publicitare, relatia cu presa. Cristiana Marumureanu, economist, vicepresedinte APCA, va face raportarile pe proiect, identificarea grupului tinta, evidenta departamentului voluntari si achizitiile din proiect. Ramona Matasaru, expert contabil, vicepresedinte APCA, se va ocupa de situatiile financiare lunare si operatiunile cu banca.
Parteneriate locale (pentru proiect)
Pe acest proiect, ca si partener national vom fi sprijiniti de Editura Edu, care ne va oferi CD-uri eucationale la un prêt preferential, pentru a veni in sprijinul cauzei copiilor nostri SPECIALI  ( 3.5 lei/CD, in comparatie cu 15 lei cat se comercializeaza in mod normal). Pe plan local APCA are numerosi parteneri, care vor putea fi implicati in proiect, dintre care enumeram : Biblioteca Judeteana VA Urechia, Scoala Speciala “C-tin Pufan”, FasTracKids Galati, Scoala Nr. 17, Gradinita Lizuca, Scoala Nr. 18, Scoala Nr. 10, Scoala Nr.29, Gradinita Nanny, Liceul Pedagogic , Centrul Cultural “Dunarea de Jos” etc. Totodata, pe acelasi proiect intentionam sa colaboram cu : Inspectoratul Scolar Judetean Galati, CJRAE Galati, DGASPC Galati.
Colaborare cu voluntari (pentru proiect)
In cadrul proiectului, vor fi inclusi un numar de 20 de voluntari, pentru a atinge si alte obiective privind incluziunea sociala, constientizarea problemei, implicarea comunitatii locale etc. Acestia vor asista la orele de terapie individuala sau cea de grup, pe un interval de minim 2 ore/ saptamana, vor ajuta la organizarea materialelor de lucru, vor ajuta la colectarea datelor din proiect, se vor familiariza in lucrul cu copiii cu autism, cu principiile terapiei ABA, cu tabla interactiva si GENTUTA SPECIALA, in general cu intreg sistemul de predare-invatare interactiv. Ei vor putea consitui baza de date a viitorilor terapeuti, daca isi vor propune sa continue dezvoltarea lor profesionala in aceasta directie si aportul lor in proiect va echivala cu prezenta celui de-al doilea terapeut in cadrul orelor de lucru ( reprezentat in cifre, acesta ar insemna aproximativ 1200 ron/ luna )
Metodologia de evaluare - consultaţi exemple de indicatori de performanţă şi metode de măsurare a impactului în comunictate şi la nivelul organitaţiei.
Impactul proiectului va contribui la realizarea urmatorilor indicatori:
-	Parintii a 100 de copii cu TSA, vor avea acces gratuit, la o serie de aplicatii utile de pe piata softurilor educationale, gratie unui catalog conceput exclusiv pentru copiii cu autism. Cu ajutorul GENTUTEI SPECIALE vor putea utiliza efficient si in scop terapeutic, 20 de cd-uri educative, pe termen nelimitat, in functie de evolutia si progresele copilului, care vor putea fi monitorizate prin instrumente specifice ( evaluare periodica+chestionar parinti ).
-	50 de copii cu TSA din APCA Galati, vor beneficia intensiv de utilitatea sistemului de predare-invatare interactiv, atat in terapia 1 la 1 cat si in cea de grup, cu ajutorul a 3 table interactive instalate in salile de terapie de la APCA si a GENTUTEI SPECIALE conceputa anterior, fapt ce va duce la cresterea sanselor de recuperare si integrare in comunitate. Progresele lor, pe perioada implementarii proiectului, vor fi evaluate cu ajutorul Testului International ADOS- Golden Standard in evaluarea autismului, utilizat in cadrul APCA. 
-	Cresterea gradului de atentie in cazul copiilor cu TSA beneficiari ai proiectului, cresterea gradului de acumulare de noi cunostinte si comportamente adecvate datorita faptului ca lectiile sunt facute interactive, notiunile sunt mai putin abstracte si mai mult vizuale
-	Crearea un model de buna practica, printr-o abordare inovativa pentru grupul vulnerabil format din copii cu TSA, prin intermediul tehnologiei