ro / en     hartă site    
acasăprofilul organizațieiangajațipiațamediusocietatedownloads

Cuvânt înainte

Dacă ar fi să aleg indicatorul reprezentativ pentru anul 2013, aș alege de fapt doi: în Raiffeisen Bank, rata de creștere a depozitelor a fost de 15% an la an, de două ori mai mult decât rata medie a pieței, iar baza de clienți pe care am deservit-o a crescut cu peste 100.000. Considerăm că acești doi indicatori sunt o confirmare pentru reputația bună și nivelul de servicii pe care Banca le-a construit și menținut de-a lungul timpului, în condiții economice mai bune sau mai dificile.

Aceste realizări se datorează, parţial, achiziţionării şi, în special, integrării fără cusur a portofoliului de clienţi retail al Citibank România. Totuși, creșterea organică înregistrată, care a fost și rămâne strategia noastră de bază, a avut o contribuție similară. Pentru ambele influențe pozitive, doresc să mulțumesc membrilor echipei Raiffeisen Bank pentru profesionalismul și dedicarea lor extraordinare.

A fost un an în care am derulat mai multe proiecte semnificative. În timp ce ne preocupăm de dezvoltarea afacerilor și îmbunătățirea relațiilor cu clienții noștri, am reușit să mutăm fără probleme administrația centrală într-un nou sediu. Pentru peste 1.700 angajați (incluzând subsidiarele grupului din România), Sky Tower, o clădire reprezentativă și cea mai înaltă din țară, împreună cu clădirea adiacentă Office Tower, sunt acum noile spații de lucru.
În plus, trebuie menționat că subsidiara noastră Raiffeisen Leasing România a cumpărat și integrat un portofoliu de 30 milioane EUR de la ING Lease.

Am continuat să ne concentrăm pe controlul costurilor şi conservarea resurselor, de aici şi reducerea bazei de costuri cu 2%, deşi cheltuielile excepţionale au majorat cheltuielile totale cu 3% pe parcursul anului.
Portofoliul de credite a crescut cu 5%, în urma acordării a peste 1,2 miliarde EUR sub formă de noi credite la termen, dintre care aproape o treime acordate persoanelor fizice.

Calitatea activelor rămâne o prioritate pentru Raiffeisen Bank. Continuăm abordarea prudentă a riscului și identificarea timpurie a pierderilor. În timp ce rata creditelor neperformante a crescut până la 8,7% de la 7,2% în 2012, este încă departe de media pieței. Planurile noastre de creștere vizează păstrarea calității activelor pe care le avem în prezent.
În zona de retail, veniturile bancare au crescut cu 4% an la an, ajutate de o creştere de 10% a creditelor şi de 18% a depozitelor. Astăzi oferim servicii bancare către mai mulţi clienţi (o creştere de peste 100.000 an la an), în timp ce penetrarea prin canale alternative a crescut cu o rată cu două cifre.

Zona de corporate banking a avut un portofoliu de credite în scădere (-2,5% an la an) și o creștere a bazei de depozite (+14% an la an). Eforturile noastre de a construi o bază de venituri au fost vizibile, întrucât am reușit să creștem veniturile Băncii cu 2,5%.  
Veniturile obținute, în principal, din activitatea de trezorerie și cele din alte surse decât relația cu clientela au crescut cu 4%, provenind în special din portofoliul de titluri de valoare. Ne-am poziționat bine și am beneficiat de scăderea ratei de dobândă la lei. Pe partea de finanțare, anul trecut am avut o emisiune de obligațiuni denominate în lei, cu maturitate de trei ani (225 milioane RON, rata cuponului de 5,5%).

Ca urmare a tuturor acestor elemente, Banca a încheiat anul 2013 cu un profit de 104 milioane EUR, cu 18% mai mare față de anul precedent. Deși rezultatul financiar a fost afectat în mod pozitiv de un credit fiscal ca urmare a trecerii la IFRS în 2012, rezultatul ajustat a fost totuși unul excelent, mai mare cu 5% în comparație cu anul 2012.

Managementul sustenabil al activității financiare dar și al celei administrative este pentru noi o practică esențială. La performanța de business contribuie de asemenea responsabilitatea noastră față de mediu, de angajați, de clienți și de comunitățile din care facem parte. Astfel, cultivăm voluntariatul n rândul angajaților noștri, investim n ecologie urbană, educație financiară, servicii sociale și n promovarea artei și culturii românești. Raportăm nu doar cu privire la performanța financiară, dar și cu privire la impactul investițiilor comunitare și practicile de management sustenabil.

Pe scurt, credem că suntem bine poziționați pentru provocările care vor urma în 2014. Înumele Directoratului, doresc să mulțumesc clienților noștri care ne ajută constant să ne îmbunătățim performanța, colegilor noștri pentru rezistenţă și profesionalism, precum și tuturor acționarilor noștri, împreună cu care facem progrese pentru a îmbunătăți climatul economic al țării. 


Steven van Groningen
Președinte & CEO
Connect with us   
contact    politica cookie    raiffeisen ©2014