Artă şi cultură

Soseaua Kiseleff, candva periferie

Traseul Soseaua Kiseleff:

• lungimea traseului: 8 km,

• durata de parcurgere: aprox 2h

• numar de obiective: 82

Piata Victoriei — Soseaua Kiseleff — Muzeul Satului — Piata Charles de Gaulle — B-dul Aviatorilor — strada Muzeul Zambaccian — strada Emile Zola — strada Andrei Muresanu — strada Sofia — strada G. Demetriade — Monumentul Aviatorilor — Soseaua Aviatorilor — Aleea Alexandru — strada Atena — strada Varsovia — Piata Quito — strada Londra — strada Atena — Aleea Modrogan — B-dul Aviatorilor — Piata Victoriei

Bulevardul Pavel Dimitrievici Kiseleff si bulevardul Aviatorilor, axe principale ale partii de nord a capitalei, cu larga deschidere, marginite de alei umbroase, ritmate de ronduri, avand, la inceput si la sfarsit cate o ampla piata, au fost cunoscute odinioara si in buna masura au ramas asa si astazi, drept locurile de plimbare spre care s-au indreptat cu predilectie pasii bucurestenilor iubitori de liniste si aer curat. Muzee celebre, elegante monumente de for public, interesante palate, somptuoase resedinte particulare, toate incojurate de verdeata constituie tot atatea locuri spre care ne vom indrepta cu admiratie privirea.

Traseul se desfasoara in mod cronologic, in concordanta cu aparitia si dezvoltarea celor doua artere, dar si a complexelor rezidentiale pe care le strabate. Astfel, pornind din Piata Victoriei, vom strabate la inceput Soseaua Kiseleff, continuand pana dincolo de Arcul de Triumf la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, dupa care, urmarind aleile Parcului Herastrau si ocolind apoi Piata Charles De Gaulle vom intra pe Bulevardul Aviatorilor; la jumatatea bulevardului ne vom abate la stanga spre a cunoaste mai indeaproape istoriile unor case aflate pe teritoriul fostelor parcelari Filipescu, Bonaparte si Dorobanti, pentru a reveni la aceeasi Sosea si a ne indrepta, in final, spre Piata Victoriei, adica la punctul de unde am pornit. Intregul itinerar se poate usor deslusi consultand harta de aici.

Masurat cu pasul, adica fara graba, socotind si timpul necesar cunoasterii monumentelor de pe traseu, intregul traseu poate fi strabatut in vreo trei ceasuri bune. Se-ntelege, fireste, ca in aceasta socoteala nu este inclus si timpul necesar vizitarii muzeelor de pe parcurs, lucru pe care il vom lasa la latitudinea celor ce vor intreprinde aceasta plimbare.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *