Educaţie

Banii pe intelesul copiilor

Lucrurile pe care le inveti in copilarie iti raman alaturi toata viata. Tocmai de aceea, am sprijinit aparitia manualului si caietului de exercitii “Banii pe intelesul copiilor”, scrise de Ligia Georgescu-Golosoiu, pentru copiii din clasele a III-a si a IV-a.

“Cred ca astazi facem un lucru important pentru educatia copiilor nostri. Este clar ca orice sistem de invatamant modern trebuie sa pregateasca generatiile de astazi si pe cele viitoare in domeniul financiar-bancar, astfel incat fiecare copil sa dispuna de un cont bancar in care sa economiseasca bani si din care sa efectueze plati pentru nevoile sale. Viata multora dintre noi ar fi fost poate mai simpla, daca am fi beneficiat inca din copilarie de unele informatii referitoare la economisire, dobanzi sau rolul bancilor”, a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank.

Ce sunt banii, cum pot fi ei inmultiti sau ce este un card sunt intrebari pentru care exista raspunsuri simple, prin jocuri, rebusuri si desene de colorat adaptate varstei copiilor.

”Este foarte important atat pentru copiii nostri, cat si pentru dascalii lor sa dispuna de cunostinte in domeniul financiar-bancar, avand in vedere ca, astazi, in literatura de specialitate nu a fost abordat acest subiect pe intelesul celor mici”, a spus Ligia Georgescu-Golosoiu, doctor in economie, expert in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

51 Comentarii

 • vaduva antonela mihaela spune:

  Interesanta ideea si utila. Ma intereseaza de unde pot procura materialul didactic

 • Ignat Mirela Liliana spune:

  Sunt consultant voluntar la clasa in programul ABCdar bancar ,am lucrat cu elevi de liceu ,se vede clar ca trebuie sa avem grija si sa indrumam generatia viitoare,ei sunt dornici de cunostinte in domeniul bancar ,sunt activi la ora si unii dintre ei au devenit clientii nostri chiar dupa prima lectie predata. Este foarte bine ca putem impartasi de la varste fragede ,, banii pe intelesul copiilor” si alte programe ce le pot fi de folos in viata de adult.

  • Raiffeisen Comunitati spune:

   Multumim Mirela! Si felicitari pentru implicarea in program! 😀

  • Buna ziua! Nu am stiut ca ati creat acest loc ptr.a vorbi despre utilitatea predarii la scoala primara a primelor notiuni de educatie financiara. Eu sunt autorul celor doua carti (manualul si caietul elevului) Banii pe intelesul copiilor. M-as bucura foarte mult daca m-ati implica si pe mine in aceste activitati, avand in vedere experienta si expertiza mea in domeniu.

   va multumesc.

   LGG

 • rudi spune:

  As dori si eu material didactic; sunt invatatoare iar ideea este cu adevarat interesanta.

  • cu cea mai mare placere. In septembrie 2011, speram sa apara noua versiune a auxiliarelor curiculare ptr.sc.primara destinate unui nou optional intitulat Educatie financiara „Banii pe intelesul copiilor” (manual si caiet de aplicatii), impreuna cu ghidul de predare al invatatorului (care va cuprinde si programa scolara si un CD al tuturor lectiilor de predat din manual cu ex. si jocuri de facut la clasa). Va rog sa-mi dati coordonatele dvs.ptr.a va invita la lansare.

 • Iuliana Mihaela Sirbeanu spune:

  Sunt interesata de aceste auxiliare curriculare pentru educatie financiara .As dori sa aflu cum as putea sa le procur , cand si unde va avea loc lansarea noii versiuni .

  • Stimata doamna,

   va multumesc pentru interesul pe care il manifestati fata de auxiliare. Materialele le am in acest moment in editura, aproape gata de tipar. Mai astept sponsorizarea. Nu stiu exact data lansarii, o voi face publica la vremea respectiva.

   cu drag,

   Ligia Golosoiu

 • Roxana spune:

  Stimata Dna. profesor,
  Va felicit pentru realizarea acestor materiale! Nu este usor sa iesi din sfera universitara si sa asterni pe hartie informatii pentru copii de 9-10 ani, iar dvs. ati reusit cu succes!
  Sunt parintele unei eleve de clasa a II-a si, in cadrul unui proiect cu tema „O zi profesor la scoala copilului meu”, am vrea sa abordam si aceste aspecte financiare. Mi-ar fi de mare ajutor informatia referitoare la data si locul lansarii noii editii, in vederea organizarii unei deplasari cu elevii interesati. In speranta ca vom putea fi prezenti la aceasta lansare, cu stima!

  • Stimata doamna,

   ma bucur ca mai sunt in Romania dascali care vor sa investeasca in copii, in viitorul lor. Ei ne vor oferi plusvaloarea de maine. Apreciez gestul dumneavoastra. Intr-adevar e greu sa cobori la 8-10 ani si sa compui ceva ptr.copii. Am reusit. Dotresc din toata inima sa il aplic in scoli treptat pana voi ajunge la nivel national. Trebuie multa rabdare….Acum, astept sponsorizarea! Va tin la curent si va multumesc pentru ca doriti sa-i familiarizati cu educatia financiara de acum pe copii.

   cu drag,

   Ligia Golosoiu

   • Roxana spune:

    Va multumesc! Astept cu nerabdare amanunte despre lansare. Cu stima, Roxana

   • Mirela Barcan spune:

    Stimata Doamna,

    Sunt interesata de tot ce propuneti pentru elevii din invatamantul primar. Sunt invatatoare si, in caz ca veti avea lansare la Galati, va rog sa ma aveti in vedere pentru a participa la intalnirea cu Dvs.

    Cu stima,
    Mirela Barcan

    • Va multumesc pentru mesaj. de-abia astept sa iasa din editura materialele si, apoi, promit ca voi incepe lansarea de carte si popularizarea proiectului, astfel incat incepand cu anul scolar 2012 – 2013 sa pornim cu noul optional la decizia scolii de ed.fin. Voi veni si la Galati daca ma veti srijini prin a populariza evenimentul si a-l organiza.

     Multumesc pentru incurajarile dvs.

     cu consideratie,

     Ligia Golosoiu

     • Pentru toti cei interesati de subiectul educarea de mici a copiilor in sensul banilor si al bancilor, vreau sa va redau, mai jos, un mail primit de la o mamica din Oradea pe care am sprijinit-o cu materiale pentru a sustine in fata clasei fiului dansei o tema legata de bani:

      „Buna ziua,

      A inceput noul an scolar. Ionut, baietelul meu, este clasa a III-a. In acest an are ca materie optionala “Banii pe intelesul copiilor”. La sfarsitul anului trecut, le-am prezentat (sintetic) copiilor banii, punand accent pe folosirea lor in cadrul jocurilor (privind acomodarea cu functiile elementare ale banilor, respectiv schimbul direct si schimbul prin intermediul banilor) recomandate in cartea “Banii pe intelesul copiilor”. Copiii au fost foarte receptivi si comunicativi, ceea ce le-a determinat pe doamnele invatatoare sa opteze pentru aceasta disciplina. Totodata, doamnele m-au rugat sa ma interesez cum se pot obtine materialele necesare pentru aceasta tema (set de carte si caiet pentru fiecare copil, iar dlor invatatoare un ghid de predare al disciplinei care sa contina desfasuratorul lectiilor pe un CD si programa scolara).
      Va rog sa ma sprijiniti pentru a le oferi un raspuns in acest sens.

      Va multumesc si va doresc o zi buna in continuare!
      A. Petrea”

 • flavia.stoica spune:

  Ar fi interesanta o abordare a subiectului din punct de vedere al elevilor de liceu.
  Daca va hotarati sa va adresati si elevilor de liceu, as fi bucuroasa sa ma implic intr-un program de genul.

  Cu stima,
  Flavia Stoica

  • Buna ziua, doamna profesoara!

   Da, doresc sa ma implic si in acest gen de activitate.
   Proiectul meu reprezinta, de fapt, implementarea la nivel national a unui optional de ed.fin.la decizia scolii (programele scolare ptr.discipl.optionala ed.fin. pentru gimnaziu si liceu au fost elaborate si postate pe web-site-ul ministerului), implementarea realizandu-se gradual de la sc.primara – gimnaziu si liceu. Pentru momemnt am elaborat in grup de lucru programa scolara ptr. cls.primare, dar si manualul si caietul de aplicatii aferente. Dupa ce reusesc implementarea la sc.primara, pe baza cerintelor din programele scolare postate, voi continua sa elaborez manuale ptr.gimnaziu si liceu. Tinem legatura si, sigur ca daca, doresc sa implic si in aceasta activitate si am envoi de profesori cu care sa colaborez in elaborarea cartilor.

   Va multumesc.

   Ligia Golosoiu

 • sasa spune:

  Sunt invatator la clasa a IV-a, in Lugoj. Am participat la forumurile inovatorilor organizate de fundatia eos si Microsoft la Timisoara.
  Educatia in vederea respectului pentru ban, nu a interesului, de la varste timpurii e esential.
  Valoarea banului muncit si economisit poate fi inteleasa prin mijlocirea oferita de institutiile bancare.
  Prin intermediul copiilor pot fi educati si parintii.
  Putem deveni colaboratori intr-un proiect.
  Asteptam informatii explicite pentru o buna colaborare.

 • Buna ziua, domnule invatator! Ma bucur ca sunteti interesat de educarea copiilor in sensul respectului ptr.ban si in cheltuirea acestui cu eficienta.
  Da, sunt de acord cu dumneavoastra ca prin copii ii educam si pe parinti, bunici si frati mai mici.
  In momentul de fata, eu astept sa iasa din editura manualul, caietul de aplicatii si ghidul invatatorului de predare a disciplinei optionale la decizia scolii „Educatie financiara – Banii pe intelesul copiilor”. In acelasi timp, sunt in colaborare cu ministerul educatiei pentru aprobarea programei scolare propuse de mine. Sper ca toate aceste probleme sa fie rezolvate pana cand va incepe scoala (cred ca 1 nov.a.c.) dupa scurta vacanta din luna octombrie. Atunci voi fi in masura sa fac mai multe lansari de carte si proiect in Buucresti, la Targul Romexpo, dar si in tara . In felul acesta, doresc sa popularizez optionalul, astfel incat in lunile februarie – martie ac cat mai multe cadre didactice sa afle despre optional si sa-l aleaga ptr.a-l aplica in anul scolar 2011-2012. Eu as dori ca disciplina sa fie implementata la nivel national la sc.primara si apoi, la gimnaziu si liceu. Prin programa scolara, am recomandat invatorilor efectuarea de vizite la banci (eu ma voi ocupa de indicarea bancilor si stabilirea contactelor dintre cadre si banci), la Imprimeria BNR, Monetaria BNR, Palatul CEC Bank etc.

  Va astept si eu cu alte propunei pentru o viitoare colaborare.

  O zi buna!

  Ligia Golosoiu
  PS: eu lucrez in Centrala BNR si sunt si profesor asociat la ASE.

  • sasa spune:

   Recomandarea dumneavoastra este in concordanta cu actiunile pe care le realizam si noi in afara scolii. Avem intelegere din partea institutiilor bancare locale, dar vizitele nu desfasoara in cadrul unui proiect organizat. Putem avea in vedere vacantele scurte – de o saptamana din octombrie sau aprilie (SCOALA ALTFEL).
   Sunt curios cum ati conceput programa optionalului, cum arata caietul.
   “Educatie financiara – Banii pe intelesul copiilor” – optional pentru intregul an scolar este destul de greu de implementat la inv primar, dar nu imposibil. Eu consider ca poate fi o unitate de invatare in cadrul unor optionale precum :
   • „Prietenul meu calculatorul” – administrarea banilor cu ajutorul calculatorului, transmiterea informatiilor despre depozite sau scadenta ratelor, plati electronice, secretul bancar etc…
   • „Metematica aplicata” – calcularea veniturilor si cheltuielilor intr-o familie; economisirea; creditarea; prudenta financiara….
   E important ca un functionar de rang central, prof. universitar, este interesat de inv primar. Felicitari ! Avem nevoie de astfel de colaborari.

   Mult succes pentru aprobarea optionalului!
   Sasa Paulis – Lugoj

   • Buna ziua domnule invatator Sasa Paulis!

    M-a bucurat f.mult mesajul dumneavoastra si, in acelasi timp, m-a incurajat mult in demersul meu. Multumesc ptr.felicitari! Vreau sa va spun ca, dupa aproape 20 ani de cariera universitara, de 4 ani lucrez in paralel si cu cei mici. Sunt incantata, bucuroasa si simt ca am intinerit cu 10 ani. Copiii, fiinte sensibile, neviciate si dornice de a invata; sunt ca niste buretei care vor sa absoarba toata „invatatura”. Ma simt mai implinita de cand lucrez cu cei mici. Sa stiti ca am intampinat diverse reactii, mai mult negative, cand m-am gandit sa investesc in copil. Vreau sa va trimit cateva extrase din caiet si carte, de aceea va rog sa-mi dati o adresa de mail. In acelasi timp, va recomand sa accesati si link-ul: wwww.ligiagolosoiu.ro/profesorat.

    Sper ca, la inceputul lunii nov.ac, sa fiu in masura sa va ofer setul de carte, caiet si ghid.

    Un an scolar bun va doresc!

    Ligia Golosoiu

 • Roxana spune:

  Stimata Doamna profesor,
  Desi nu au mai fost postari in luna anterioara, am retinut ca noiembrie poate fi luna in care se face lansarea materialelor. Vreau sa va reamintesc interesul nostru pentru aceasta lansare si sa va rog sa ne anuntati si pe noi unde si cand va avea loc evenimentul important atat pentru dvs., cat si pentru copiii nerabdatori.
  Cu multumiri anticipate,
  Roxana

  • Stimata doamna Roxana,

   fiti fara grija. Bineinteles ca voi posta aici pe forum data, locul si ora la care voi lansa cele trei carti. Pana acum, am stabilit ca termen 15 nov.ac, sper sa pot sa il respect. Nu depinde numai de mine ci de mai multe persoane, cum ar fi : grafician, editura etc. Nu am mai scris nimic ptr.ca nu aveam o data certa.

   De-abia astept sa va cunosc pe dvs.si copiii si sa ne impartasim ideile.

 • Ianas Adriana spune:

  Doamna profesor, tin sa va transmit toata aprecierea si multumirea in acelasi timp pentru cartea aceasta „Banii pe intelesul copiilor”, pe care doresc sa o rasfoiesc in cel mai scurt timp posibil. Sunt doctoranda in management si incerc in acelasi timp sa propun la o scoala particulara din orasul natal Lugoj acest optional…imi doresc si eu foarte mult sa lucrez cu copiii pe subiectul acesta.Daca se poate sa obtin mai multe informatii despre subiecte, teme sau propuneri, v-as fi foarte recunoscatoare. Sunt si eu inca mica in domeniu, dar vreau sa cresc la fel ca ei!
  Cu respect.
  Adriana Ianas

  • Multumesc mult pentru aprecieri, stimata doamna Ianas Adriana. Sper din toata inima sa puteti rasfoi cartile mele cat mai repede posibil, as vrea pana in data de 1 decembrie ac. Asa cum am mai spus, in perioada decembrie 2011 – martie 2012, as dori sa fac lansare de carte ptr.popularizarea cartilor, dar si a noii discipline optionale de educatie financiara, intrucat in perioada martie – mai 2012, invatatorii si institutorii pot sa aleaga optionalul de facut ptr. anul scolar 2012 – 2013. Mi-as dori f.mult ca tot mai multe scoli sa-l poata aplica, inclusiv scoala la care faceti dvs.referire si nu numai.
   Ma bucur ca sunteti doctorand in management si, in aceasta calitate poate ma sprijiniti in introducerea la nivel national a noului optional de ed.financiara la inv.primar. Tinem legatura (aveti coodonatele mele de mail mai sus) si va sprijin cu tot ceea ce pot.

   Va doresc mult succes in tot ceea ce intreprindeti si de-abia astept sa va si cunosc.!
   Va pot lasa si telefonul mobil (0723.987.930).

   cu darg,

   Ligia Golosoiu

  • Doamnelor si domnilor,

   Cu bucurie vreau sa va aduc la cunoștință ca, marți, 13 Decembrie 2011, ora 14,00 in Holul central din Palatul B.N.R., situat in strada Lipscani nr,16, va avea loc lansarea celor 3 cărți de educație financiară care vor sta la baza proiectului de implementare la nivel național a unui optional nou
   la decizia scolii ptr.învățământul primar.

   Pachetul de cărți va include: cartea si caietul elevului „Educație financiară – Banii pe intelesul copiilor” si ghidul invatatorului, însoțit de un CD care conține lectiile din manual.

   Va rog sa – mi comunicati dacă doriți sa participa ptr. A va trimite invitatie si a va trece pe lista de poarta.

   Va multumesc si va astept cu drag,

   Ligia Golosoiu

 • Roxana spune:

  Stimata doamna Ligia Golosoiu,
  Va felicit inca odata pentru realizarea dvs. Cartile sunt superbe, fiica mea a inceput deja sa lucreze din caiet. As vrea sa le multumiti in numele parintilor care au luat parte la lansare tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor materiale. Cu speranta ca vom putea participa si la urmatoarele lansari,
  Roxana

  • Buna seara, doamna profesoara!
   Sunt Asa de fericita ca lansarea cartilor si a projectului a fost un success si a abut ecou.

   Sper ca multe scoliosis sa Alesha options ul din toamna.

   Felicitari Andreei.

   Sper sa ne Mai vedem intro-un astfel de cadru.

   Va sarut!

   LG

  • Dragii mei,

   Va aduca la cunostinta ca, urmare lansarii cartii, caietului elevului si ghidul invatatorului Educatie financiara – Banii pe intelesul copiilor, aparute in Ed.Oscar Print, tot mai multe scoli din Bucuresti doresc sa aplice optionalul de educatie financiara la scoala primara incepand cu anul scolar 2012 – 2013.
   Astfel, Scoala nr.45 din Bucuresti, m-a invitat sa particip miercuri, 1 februarie ac, la o activitate-experiment, un fel de lectie deschisa, pentru a face un studiu de impact avut de aplicarea optionalului la scoala primara. Vor participa cadre didactice de la 20 scoli din sectorul 1 si din alte sectoare, parinti si copii.

 • maracine luminita spune:

  de unde le putem cumpara?

  • Stomata doamna,

   Pana in present Nu le-am bag at in librarie. Am scos 2000 seturi carte si Carti si 500 ghiduri.
   Pretul unui set de carte si caiet este de 27 lei, iar setul complete de carte, caiet si ghid plus CD, costa 44 lei. Acest set complete este Numai ptr.cadrul didactic. O parte din Carti le am la mine la BNR, ramase de la lansare. Celelalte sunt la editura. Ma Mai gandesc daca sa le bag in library, acolo pretul va crest cu 35%.

   Spuneti-mi unde doriti sa le primiti?

   Cu drag,
   lG

   • Dragii mei,

    Revin la anuntul anterior, prin care va aduceam la cunostinta ca, urmare lansarii cartii, caietului elevului si ghidul invatatorului Educatie financiara – Banii pe intelesul copiilor, aparute in Ed.Oscar Print, tot mai multe scoli din Bucuresti doresc sa aplice optionalul de educatie financiara la scoala primara incepand cu anul scolar 2012 – 2013.
    Astfel, Scoala nr.45 din Bucuresti, m-a invitat sa particip miercuri, 1 februarie ac, la o activitate-experiment, un fel de lectie deschisa, pentru a face un studiu de impact avut de aplicarea optionalului la scoala primara. Vor participa cadre didactice de la 20 scoli din sectorul 1 si din alte sectoare, parinti si copii.

    Ligia Golosoiu

    • Pavel Mihaela spune:

     Stimata doamna Ligia Georgescu,
     Sunt profesor pentru invatamant primar si din toamna voi avea clasa I. As vrea sa comand setul complet ( carte, caiet si ghid plus CD) pentru a ma pune la curent cu acel continut.
     La finele lui februarie voi face sedinta cu parintii viitorilor scolari si, daca poate fi folosit la clasa I, l-as prezenta ca pe viitorul optional.
     Astept un semn de la dumneavoasta, pentru a va da adresa unde sa trimiteti.
     Va multumesc anticipat.
     Cu reala consideratie, Mihaela Pavel

 • Buna seara! Cu bucurie va aduc la cunoștință faptul ca, in aceasta perioada Martie -Aprilie ac, sunt organizate ședințe cu părinții copiilor de cls. A III a si a IV a, pentru alegerea optionalului de făcut in anul școlar 2012-2013 si am început sa fiu conta tata de școlile care au decis sa facă optionalul de educatie financiara. Sunt scoli din București, dar si din provincie care doresc efectuarea optionalului. In sprijinul celor care vor sa afle mai multe despre optional, recoman următorul link: http://m.gandul.info/financiar/banii-nu-au-fost-obtinuti-dintotdeauna-de-la-bancomate-cum-arata-manualul-de-educatie-financiara-pentru-elevii-din-clasele-primare-9248558.

  Seara buna!

  Ligia Golosoiu

 • Observ ca nu postati toatele mail-urile trimise. De ce oare? Este concurenta? Nu n-ar trebui sa fie. Toata lumea trebuie sa stie cate ceva despre educatia financiara!

 • aura136 spune:

  Aş dori si eu material didactic. Am incepu să lucrez cu clasa a IV-a, dar imi este foarte greu fară manual sau un ghid.

  • Raiffeisen Comunitati spune:

   Buna ziua, din pacate nu mai avem niciun exemplar disponibil, acest manual nemaifiind in lista de proiecte educationale pe care le sustinem in acest an. Va putem insa sugera sa luati legatura cu editura care a publicat manualul (www.edituradp.ro), in cazul in care mai au exemplare pentru vanzare, sau sa incercati sa o contactati pe autoarea manualului – Ligia Georgescu-Golosoiu.Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *