Varia

Ce ne atrage pana la urma la o conferinta (de CSR)?

Ieri si alaltaieri am fost la European CSR Lessons. Mi-au placut in mod deosebit doua prezentari: cea a lui Dr. Isaac Sheps, CEO Calsberg UK, si cea a lui Dr. Wolfgang Kraus, Community Relations and Social Affaires Manager la OMV Group.

Dnul Sheps a vorbit despre produse responsabile, dar si despre diferite actiuni de CSR de la nivel de grup. Ceea ce a facut insa ca prezentarea lui sa fie cu adevarat o placere a fost sa vezi un om cu o viziune si cu o intelegere profunda asupra a ceea ce inseamna sa faci business. Dincolo de discursuri mai mult sau mai putin emotionante, mai mult sau mai putin corporatiste, am ascultat o persoana rationala si echilibrata explicand ca este rational pentru o companie sa promoveze consumul responsabil de alcool, vorbind despre exigentele pe care le impun furnizorilor in termeni de risc de mediu sau social, dar si despre investitiile in cercetare si suportul pe care li le ofera. Iar toate acestea prezentate in limba romana, pe alocuri cu accent ardelenesc, spunand „dghe undghe” in loc de „de unde”.

Al doilea discurs plin de energie a fost cel al dnului Kraus. Discursul sau si situatiile despre care ne-a povestit mi-au amintit de un invitat de la master, negociator UN de cariera, vorbind despre prezenta sa in razboiul din Kuwait. De ce spun asta? Pentru ca OMV este un business care porneste in locuri despre care noua nici prin cap nu ne trece cand alimentam la o pompa curata si frumoasa, dintr-o benzinarie cu cafenea. Ne-a povestit despre modernizarea comunitatilor in care au sonde, cum ar fi in Irak, despre coduri de comunicare si discutii de consiliu local cu pusca pe masa. Ceea ce m-a atras insa nu a fost senzationalul din povestile si din fotografiile sale, ci mesajul pe care ni l-a transmis. Cand ai o pravalie atat de diversa ca intindere geografica, intr-o industrie cu mize atat de mari si de periculoase in atat de multe domenii, ceea ce face sau desface o intelegere este pana la urma relatia dintre oameni. Asadar este esential sa intelegi diversitatea culturala si impactul social pe care il ai pe acolo pe unde treci. Altfel, esti oale si ulcele.

Asadar, ce ma atrage pe mine la o conferinta?  Ma atrag oamenii care sunt buni oratori, dar nu prin abilitatile lor de actorie sau de argumentare „artificiala”, ci pentru ca facandu-si meseria au descoperit adevaruri si au dat sens unor fapte altfel tratate superficial.

PS: inregistrarile sunt aici iar mai multe detalii gasiti pe pagina de facebook a celor de la responsabilitatesociala.ro

Suzana Csizsek

2 ComentariiScrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *