Banking responsabil Social

Efectul miraculos al cardului SMURD

card-rzb-smurd-mcIn viata de zi cu zi, ti se intampla sa te lovesti de diverse dileme existentiale. Ca majoritatea semenilor cu care interactionezi. Unele sunt importante si au un impact masiv asupra ta, altele sunt irelevante, dar fiecare din ele consuma o oarecare energie.

Sa spunem ca locuiesti intr-un cartier mai “anapoda” din Bucuresti, unde oamenii duc o viata relativ simpla. Dimineata trec „dealerii” de fier vechi, la pranz se incing meciurile de sah/table intre pensionari sau someri, seara se joaca niste copii in parc, iar tinerii fara ocupatie sparg seminte. Nu toti, poate ca unii tineri dezbat niste teorii ale mecanicii cuantice sau incearca sa-si dea seama de unde vin furnicile si incotro se duc.

Sa mai spunem si ca in acest cartier exista doua magazine cu statut de non stop (dar numai cand vrea patronul). Poate ca nu au in dotare cea mai diversificata gama de produse, dar sunt bune cand mori de sete sau vrei sa-ti cumperi tigari, ori un baton de ciocolata.

Revenind la dilemele existentiale, sa mai presupunem ca de ceva timp incoace, te confrunti cu o situatie usor tensionata. O doamna vanzatoare nu intelege de ce platesti cu cardul la cumparaturi mici, de genul un pachet de tigari, sau o punga de pufuleti. Situatia este, mai mult sau mai putin, cam aceeasi: intri, dai buna seara (sau buna ziua, sau chiar buna dimineata), ceri ce vrei sa ceri si scoti cardul. Desi esti cat se poate de politicos, sau pur si simplu normal, nu poti sa nu observi o usoara grimasa atunci cand doamna gestionar iti ia cardul si il trece prin POS.

Dupa cateva zile la rand in care scenariul este cam acelasi, devine usor frustrant, asa ca te intrebi “Am gresit cu ceva? Exista oare o limita de cumparaturi atunci cand platesc cu cardul? Am jignit-o oare pe doamna?” Sau poate ca doamna asteapta niste bacsis, sau poate ca pur si simplu nu e etic sa iti iei o cutie de lapte la 5 lei si sa o platesti cu cardul. Bineinteles, stim ca nu o faci dinadins, dar din atitudinea ei reiese ca devine din ce in ce mai vexata. Esti intrusul cu cardul care s-a trezit el sa strice buna randuiala a afacerilor cu bani cash, desi nu e vina lui ca prin apropiere nu se gaseste niciun ATM. Plus ca poate nu iti place sa tii bani la tine prea multi, iar deseori ti se intampla sa nu ai deloc.

Intr-o seara insa, scenariul capata o intorsatura demna de inclus in povestea noastra. Doamna deja te cunoaste, ii dai binete, nu iti mai raspunde, iar imaginatia ta incepe sa scorneasca idei precum “Prin partile aceastea ale tarii nu prea folosim cardul”. Alegi 2 pungi de cartofi, niste cereale si un pachet de tigari; costa 17,5 lei. Insa, deodata, doamna gestionar isi schimba expresia fetei cand observa poza unui elicopter pe cardul tau. Pentru ca este pe teritoriul ei, te ia la repezeala, intreband ce-i cu acest card. Ii explici politicos ca Raiffeisen Bank a facut un parteneriat cu SMURD, iar pentru fiecare plata cu cardul, banca doneaza catre fundatia pentru SMURD 0,5% din suma platita.

Poate ca ii mai spui si ca daca intr-o luna platesti cu cardul de, sa zicem, 1000 RON, la sfarsitul lunii, banca va fi donat pentru tine 5 RON. Intr-un an, asta inseamna 60 de RON numai din plati. In plus, jumatate din comisionul anual de administrare se duce tot catre SMURD, adica inca 10 RON. Asa ca, fara ca tu sa faci vreun efort sau sa scoti vreun ban din buzunar, SMURD primeste 70 de RON. Daca doar un sfert dintre cei 2 milioane de clienti ai Raiffeisen Bank ar trece pe carduri SMURD, Fundatia ar primi intr-un an 35 de milioane de RON (adica vreo 8 milioane de EURO). Iar SMURD-ul ar putea sa isi cumpere in sfarsit avionul pentru urgente pe care si-l doresc. Atitudinea doamnei incepe sa se schimbe, incet-incet, caci pare sa fi auzit de SMURD si de ceea ce face. Poate ca incepe sa inteleaga si de ce platesti tu cu cardul pentru toate nimicurile cumparate.

La final zambesti, bagi cardul in buzunar, sutezi spre poarta si…Gol! Pleci invingator.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *