Program de granturi

Raiffeisen Comunitati – FAQ

Raiffeisen Comunitati starneste in concurenti dorinta de a face lucrurile perfect. Ei vor sa stie tot ca sa nu greseasca si vor sa faca tot ca sa castige. Ne dorim ca din intrebarile lor sa invete si cei care inca mai tatoneaza ideea de a intra in concurs. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

 

Q: Unde gasesc scrisoarea de intentie?

A: Scrisoarea de intentie este disponibila pe sectiunea dedicata a blogului nostru . Pentru a o putea accesa trebuie sa fii inregistrat pe site. Te poti inregistra aici.

Q: Cum trebuie sa arate scrisoarea de intentie?

A: Scrisoarea de intentie reprezinta un formular online disponibil la adresa de mai sus. Cuprinde cateva campuri prestabilite (de ex. Nume proiect, Scopul si obiectivele proiectului, Grupuri tinta, etc.). Fiecare dintre aceste campuri are un numar limitat de caractere care nu poate fi depasit. In momentul in care numarul de caractere este depasit, esti avertizat.

Q: Cum sunt alese proiectele castigatoare?

A: Selectia va avea loc in doua etape:

 Etapa I: 18 iulie – 12 august 2011 – Sunt depuse scrisorile de intenţie

Scrisorile de intentie vor fi evaluare in perioada 15-26 august de catre o comisie de jurizare formata din angajati Raiffeisen Bank, tinand cont de criteriile de eligibilitate.

 Etapa a II-a: 29 august – 9 septembrie 2011 – Proiectele care au trecut de prima etapa sunt depuse detaliat. 

Proiectele vor fi votate pe site de catre public, prin vot deschis, în perioada 9-30 septembrie. Proiectele cu cele mai multe voturi sunt desemnate castigatoare, in limita bugetului total al programului de granturi. 

Q: Cand este un proiect eligibil?

A: Atunci cand:

 • Proiectul este intr-unul din cele cinci domenii pe care le susţine programul Raiffeisen Comunităţi: sanatate, sport, protectia mediului, educatie, servicii sociale.
 • Proiectul se desfasoara in una dintre localitatile in care exista o agentie Raiffeisen Bank.
 • Proiectul va fi demarat in perioada octombrie-decembrie 2011.
 • Suma solicitata nu este mai mică de 3.000 RON si nu depăşeşte 22.000 RON.
 • Organizatia aplicanta contribuie cu cel putin 20% din valoarea proiectului propus (contribuţie financiară, în resurse sau timpul angajaţilor săi).
 • Nu există în cadrul acestui proiect alţi finanţatori instituţionali sau companii cu statutul de finanţatori sau parteneri unici/principali.
 • Finanţatorii secundari ai proiectului nu sunt instituţii financiar-bancare.
 • Rezultatele propuse de proiect se încadrează în cel puţin una dintre categoriile:

– schimbări pozitive, pe termen mediu sau lung în modul de viaţă al beneficiarilor;

– schimbări pozitive, pe termen mediu sau lung, în accesibilitatea/calitatea serviciilor medicale dintr-o instituţie medicală;

– schimbari pozitive, pe termen mediu sau lung, în calitatea procesului de învăţământ;

– schimbări pozitive, pe termen mediu sau lung, în accesul pe piaţa forţei de muncă pentru beneficiari.

Q: Cand este eligibila organizatia aplicanta?

A: O organizatie este eligibila atunci cand:

 • Aplicantul este o organizaţie neguvernamentală (asociaţie, fundaţie sau federaţie), spital sau şcoală.
 • Organizaţia aplicantă are experienţă de minimum 2 ani în deservirea grupurilor ţintă.
 • Organizaţia aplicantă este acreditată în acordarea serviciilor propuse în proiect (acolo unde acreditarea este necesară).
 • Organizaţia aplicantă a depus bilanţul financiar pentru ultimul an fiscal.
 • Organizaţia are un mecanism de raportare transparentă a activităţii organizaţiei (site web, material anual de prezentare, raport de audit etc.)
 • O organizatie poate aplica pentru finantarea unui singur proiect (in cazul in care depune mai multe proiecte, va fi evaluat doar primul depus, restul vor fi respinse fara evaluare).

Q: Sistemul imi permite sa aleg doar intre ONG si blogger. Ce fac daca sunt scoala sau spital?

A: Poti selecta varianta ONG. Aplicatia ta va fi astfel valida.

Q: Care este diferenta dintre concursul destinat blogger-ilor si cel pentru ONG-uri?

A: Bugetele pentru cele doua concursuri sunt diferite. Bloggerii si ONG-urile nu isi fac concurenta, avand fiecare un statut diferit. Totusi, bloggerii concureaza sustinuti de cate un ONG/scoala/spital pentru ca legea sponsorizarii nu permite finantarea unor persoane fizice.

4 Comentarii

 • moreni spune:

  Va rog, se poate un raspuns? Daca coordonatorul proiectului are experienta in derularea proiectelor cu finantare nerambursabila (si implicit in deservirea grupurilor tinta) si depune scrisoarea de intentie pentru un ONG sau o scoala (care nu au experienta in deservirea grupurilor tinta, ca si coordonatori de proiecte) acestea sunt eligibile?
  Cu respect,
  Cristina

 • razasoarelui spune:

  As. Raza Soarelui-Sunlight vrea sa depuna un proiect prin care sa ajute copiiidin mediul rural, unde nu exista agentie Raiffeisen Bank ???

 • Ophelia spune:

  O scoala din mediul rural in care nu exista agentie Raiffeisen Bank, nu este eligibila?Mi se pare discriminare deoarece in mediul rural, mai ales in zone defavorizate, probabilitatea ca sa existe o astfel de agentie este fff mica….Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *