Banking responsabil Educaţie Program de granturi Sanatate Social

Sa mananci bine la gradi, cu 7 lei pe zi

cat-zahar-inghite-un-copil In poza este Adi Hadean. Le arata parintilor dintr-o gradinita clujeana cam cat zahar inghite un copil intr-o luna. Uitati-va bine la castronul din mana lui Adi! Este vorba despre un kilogram, un kilogram si jumatate de zahar. O lingurita la un aliment, doua la altul, adunate intr-o luna fac o punga intreaga de zahar, care intra intr-un copil …

Se intampla pentru ca parintii nu stiu si n-au timp sa stie, dar si pentru ca in gradinitele de stat (nu ca in cele private ar fi altfel, dar cele de stat sunt in atentia lui Adi Hadean) alimentatia copiilor se face pe baza unor norme din alte timpuri. Normele respective spun, de exemplu, ca un copil trebuie sa inghita intr-o zi 700 ml de lapte si sa manance minimum atat ulei, atatea oua si … minimum o anumita catitate de zahar!

parinti Priviti-i acum pe parinti. Adi Hadean incearca sa-i convinga de nevoia de a schimba stilul de a gati in gradinita: cu mai putina prajeala, cu mai multe preparate facute in cuptor si cu mai multe alimente sanatoase gen legume sau peste (stiati ca in gradinitele de stat pestele nu este deloc in meniu?). Trebuie doar ca parintii sa spuna da si Adi Hadean le pune la dispozitie un retetar, care respecta regula celor 7 lei pentru toate cele 3 mese ale unei zile, la un loc, le invata pe bucataresele gradinitei sa gateasca ce scrie in retetar si chiar le doteaza bucatariile cu ustensilele lipsa (din cauza dependentei de prajeala, de exemplu, bucatariile gradinitelor au ramas fara tavi in favoarea tigailor).     

Cam acesta este, in esenta, proiectul „Farfurii Curate”, cu care Adi Hadean (blogger) si Fundatia Danis (ONG) au castigat finantare „Raiffeisen Comunitati”. Ei vor ca la anul pe vremea asta, in 4 sau 5 gradinite de stat din Cluj-Napoca (pentru cate le vor ajunge banii) copiii sa manance de aceiasi 7 lei pe zi, pe care ii da statul pentru masa unui copil de gradinita, dar mult mai sanatos decat acum. Si dupa ce vor fi vazut ca se poate, tot mai multi parinti sa spuna da iar „Farfuriile Curate” sa se extinda in alte gradinite si in alte orase.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *