Program de granturi Social

Integrarea copiilor cu autism in invatamantul de masa

“Copiii cu autism merg la scoala” este un proiect al Asociatiei Invingem Autismul, desfasurat in perioada decembrie 2011 – septembrie 2012, finantat prin intermediul programului de granturi Raiffeisen Comunitati, editia 2011.

Proiectul isi propune sa creasca gradul de integrare in invatamantul de masa a catorva copii cu autism din Bucuresti, oferindu-le, astfel, sansa la o viata independenta. De asemenea, beneficiari ai proiectului sunt si cateva cadre didactice si familii ale copiilor respectivi.

Copiii care sufera de autism au deficiente de comunicare si relationare, prezentand comportamente considerate de catre unii ciudate. Fara o interventie terapeutica precoce si fara a fi prezenti langa ceilalti copii, cu o dezvoltare tipica, la scoala, in comunitate (parc, teatru, locuri de joaca etc.), copiii cu autism risca sa fie izolati si sa traiasca pentru toata viata dependenti de un insotitor / ajutor.

Pe toata perioada acestui proiect, 16 copii cu autism, de varsta prescolara si scolara, participa saptamanal la activitati de grup prin care sunt pregatiti pentru a fi integrati in gradinite si scoli de masa, iar in decembrie 2011, patru dintre acesti copii au fost pentru prima data actori, in piesa “Scufita Rosie”, pe care au jucat-o la  serbarea de Craciun a asociatiei. Sase dintre beneficiari vor merge treptat la scoala in 2012, participand la activitati de desen, muzica si sport, pentru a se putea adapta mai usor cerintelor scolare la inceperea clasei I in luna septembrie.

In urmatoarele luni, coordonatorii proiectului vor desfasura, in randul cadrelor didactice din Bucuresti, o campanie de promovare a cazurilor de succes de integrare a copiilor cu autism. De asemenea, vor instrui 15 educatori si invatatori pe metode de lucru cu copiii cu autism si vor informa parintii unor astfel de copii despre nevoia acestora de a fi integrati in scoala.

Parintii copiilor diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului se confrunta des cu un refuz, atunci cand vor sa-si inscrie copiii la scoala sau la gradinita. Acestor copii, afectati de una dintre cele mai grave tulburari de dezvoltare, le este refuzat astfel dreptul de a se integra in invatamantul de masa si in societate. De fapt, de cele mai multe ori, cauzele sunt reprezentate de lipsa de formare specifica a cadrelor didactice sau de lipsa de informare a parintilor de copii cu autism.

Copiii cu autism merg la scoala” este un proiect castigator in cadrul programului de granturi Raiffeisen Comunitati 2011. Lista completa a proiectelor castigatoare o puteti vedea aici.

2 Comentarii

 • vasilca erbiceanu spune:

  felicitari pentru reusita
  suntem si noi interesati sa fim beneficiarii implementarii SUCCESULUI dvs in sprijinirea parintilor copiilor cu autism si a copiilor lor. incercam sa scriem, in actuala competitie, un proiect pt copiii cu sindrom Down simAutism din Pascani, jud. Iasi – Asociatia SALUT PRIETNI cu 5 ani de activitate
  Ne-am bucura daca am primi cateva ,,,sfaturi sau exemple de BUNA PRACTICA!
  Cu stima, Mihnea si mama lui

  • Raiffeisen Comunitati spune:

   Buna dimineata,

   Ne bucuram sa vedem ca proiectele noastre au ecouri in comunitate. Referitor la sfaturi, noi am publicat de-a lungul timpului povesti ale castigatorilor iar recent (pe 13 iulie) am publicat un material cu sfaturi si ponturi venite din partea coordonatorilor de proiect. Daca urmariti cu atentie si cerintele din regulament, credem noi ca aveti toate premisele pentru un proiect bun.

   Mult succes.Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *