Banking responsabil Consultanţă ONG Program de granturi

400.000 de dolari pentru initiativele civice, prin FDSC

Intotdeauna e loc de mai bine atunci cand e vorba de implicarea oamenilor in problemele comunitatii lor. Eu unul am aflat-o pe propria-mi piele atunci cand, inca student, faceam voluntariat pentru unul dintre ONG-urile considerate importante in ceea ce priveste educatia civica. Imi amintesc de serile reci in care imparteam entuziasti brosuri si de liceenii carora le povesteam despre ce inseamna lucrurile despre care se vorbea din ce in ce mai mult la televizor: democratie, societate civila, cetatean, civism. Si la fel de bine imi amintesc cum brosurile ajungeau pe jos, doar doi metri mai incolo, iar liceenii nici macar nu se faceau ca ne asculta.

Asa ca initiativa Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), si anume Fondul pentru Inovare Civica, este extrem de binevenita. Programul pune la dispozitia ONG-urilor din intreaga tara 400.000 de dolari pentru a sprijini initiativele civice care pot contribui la schimbare. Fondul pentru Inovare Civica este sustinut financiar de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust) si de mediul de afaceri din Romania. Primele companii care sustin demersul FDSC sunt Raiffeisen Bank si OMV Petrom.

Ce vor oamenii de la FDSC? Sa responsabilizeze cetatenii si sa ii faca sa se implice mai mult in dezvoltarea comunitatii din care fac parte. Tocmai de aceea, banii vor merge catre proiectele care isi propun sa dezvolte spiritul civic al oamenilor, sa ii mobilizeze, sa ii responsabilizeze si sa ii implice in procesul de elaborare a politicilor publice.

FDSC vrea ca in urmatorii 5 ani sa directioneze 2 milioane de dolari catre astfel de proiecte, a caror valoare medie este estimata in jurul a 15.000 dolari.

„Raiffeisen Bank sustine dezvoltarea sectorului guvernamental si proiectele comunitare, prin investitii anuale de peste 5 milioane de RON. Pentru programul nostru de granturi Raiffeisen Comunitati au aplicat anul trecut aproape 400 de ONG-uri din toata tara, ceea ce dovedeste ca nevoia de finantare a proiectelor comunitare este foarte mare. Programul propus de FDSC raspunde din acest punct de vedere unei nevoi clare a societatii. De asemenea, este nevoie de mai multa implicare a oamenilor si institutiilor in imbunatatirea politicilor publice. Avem nevoie de un mediu social si economic care sa readuca increderea in viitor si acesta este unul dintre motivele pentru care participam la constituirea Fondului pentru Inovare Civica. Speram ca si alte companii sa ni se alature”, a declarat Corina Vasile, Director de Comunicare si Relatii Publice la Raiffeisen Bank.

Mai multe detalii, pe site-ul FDSC.

1 comentariuScrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *