Educaţie Mediu

Ecologia pentru pitici

Pentru Sorina, protejarea mediului a inceput sa insemne ceva mai mult decat „a recicla inteligent” in momentul in care a devenit mama. Iar pe masura ce copilul ei creste, provocarea de a-l face pe el mai atent la mediu devine si mai mare. Multi parinti au parte, probabil, de aceeasi dilema.

 “Raiffeisen Comunitati” respecta mediul inconjurator si incearca sa-i convinga si pe ceilalti sa faca acelasi lucru. Ideea acestui articol a venit din nevoia pe care o avem, nu doar la nivel de comunitate, ci si ca indivizi, de a vorbi ceva mai documentat despre educatia ecologica pe care le-o putem oferi copiilor nostri si beneficiile acesteia.

Am cautat si analizat carti, website-uri specializate in ecologie, programe educative, studii de psihologie infantila care analizeaza pericolele legate de sedentarism si indepartarea de natura si mi-am dat seama ca un copil de 7 ani “din ziua de azi” (am ajuns s-o spun si pe-asta) imi poate da cu usurinta lectii despre ecosisteme, despre incalzirea globala sau despre salvarea tigrului alb siberian.

Si totusi, cu atatea surse de informare la indemana (televizor, internet, atlase minunat ilustrate), tot mai multi copii nu stiu cum arata un boboc de rata in realitate sau se sperie la vederea unei julituri in genunchi care noua, celor din “generatia cu cheia la gat”, ne trezeste de-a dreptul nostalgii. Copiii iubesc natura dar, din pacate, au prea putin contact direct cu ea. Si-atunci, cum poti proteja ceva ce nu cunosti? Este rolul nostru de adulti sa facem un pas mai departe si sa le aratam copiilor cum sa  se bucure de natura si sa contribuie activ la prezervarea ei.

Sanatatea planetei nu e importanta doar pentru ca ea reprezinta o „locuinta”, ci pentru ca e direct legata de starea noastra de bine, fizica si psihica, iar orice dezechilibru in natura genereaza efecte in lant care ne vor afecta si pe noi mai devreme sau mai tarziu.

Putem incepe prin reciclare, cel mai simplu lucru. Copiilor nostri nu le plac teoriile lungi si plictisitoare, asa ca putemaborda acest lucru ca pe un joc. Daca spatiul va permite, puteti aseza pe balcon trei cutii mai mari pe care copiii le pot decora dupa propria imaginatie (prin desen sau pictura) si le pot marca in functie de continut: sticla, hartie, plastic. Astfel, ii implicati direct in „proiect” si, mai mult, ii faceti „responsabili cu reciclarea” in familie. Veti vedea ca isi vor lua sarcina foarte in serios si ca in scurt timp veti fi urmariti si admonestati cand „calcati stramb”.

Nu cred ca trebuie sa enumar beneficiile, dar totusi o fac: un copil  mai responsabil, care va simti ca si el joaca un rol important in familie si va capata deprinderea de a recicla, pe care o va pastra pana la maturitate. Conform unui articol pe http://www.ecomagazin.ro/ (articolul poate fi citit aici) in Romania, proportia reciclarii este de 1%, in timp ce media in Uniunea Europeana este de 42%, asa ca nu avem prea mult timp de pierdut.

Pasul urmator presupune sa iesiti cu copiii in aer liber, in parcuri sau in spatii verzi din proximitatea orasului si, impreuna, sa descoperiti plante si insecte, sa analizati „la fata locului” si cu exemple concrete, modul in care animalele si plantele sunt interdependente si cat este de important sa protejam intregul ecosistem, nu doar plantele si animalele care ne plac.

Veveritele sunt dragute, stim, dar daca nu avem grija de copaci, ele nu vor mai avea unde sa-si faca vizuina si nici de unde sa-si procure hrana. Laptele e delicios, dar pentru a-l produce, vaca are nevoie de pasuni curate, motiv pentru care este foarte important sa aruncam gunoiul in spatii special amenajate. Este adevarat ca toate aceste explicatii necesita rabdare, o minima informare in prealabil, iar acolo unde ea nu e suficienta, putina imaginatie, dar eforturile va vor fi rasplatite atunci cand copiii vor folosi aceste informatii si le vor raspandi in cercul lor de prieteni.

Pentru cei care nu au bunici la tara, exista ferme unde pot cunoaste animalele si interactiona cu ele. „Ferma Animalelor” din comuna Pantelimon, in apropierea Bucurestiului, este un astfel de exemplu (http://www.fermaanimalelor.ro/). Aici gasiti tot felul de animale domestice – pui, rate, gaste, oi, capre, cai si chiar ponei, pe care copiii ii pot calari. Cei mici descopera cum se desfasoara viata intr-o ferma si cat de important este sa ingrijeasca si protejeze animalele. Pana la urma, e vorba de o  lectie de responsabilitate, generozitate si grija fata de mediul inconjurator.

Educatia ecologica pe care le-o oferim  celor mici acasa vine in completarea eforturilor pe care si institutiile de invatamant le fac. Anual se organizeaza diferite activitati si concursuri care au ca scop educarea copiilor si a tinerilor in spiritul respectului pentru natura. Este binecunoscuta initiativa Let’s Do It Romania (link), dar exista numeroase alte programe chiar daca nu la fel de bine popularizate. www.ecomagazin.ro este un portal dedicat ecologiei unde puteti gasi informatii despre concursuri interscolare, evenimente dedicate ecologiei si alte initiative de acest gen.

Iar noi, echipa Raiffeisen Comunitati, ne vom stradui sa va oferim cat mai multe informatii si propuneri care sa va ajute sa protejati mediul intr-un mod cat mai distractiv.

La randul nostru, suntem deschisi propunerilor voastre. Cine stie, poate eforturile conjugate ii vor molipsi si pe altii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *