Program de granturi

Ce spun castigatorii proiectelor de anul trecut

„Atunci cand crezi in ideea ta de proiect si cand aceasta apare ca o solutie fireasca la o problema sau nevoie a comunitatii, cu siguranta vei gasi si sustinatori.”

Incepand de astazi, 13 iulie, au mai ramas opt zile in care ONG-uri, scoli sau spitale isi pot depune scrisorile de intentie in cadrul programului nostru de granturi lansat saptamana trecuta.

La fel ca si anul trecut, Programul de granturi Raiffeisen Comunitati se desfasoara exclusiv pe acest blog. Depunerea scrisorilor de intentie se face prin completarea unui formular online cu cateva date generale despre proiectul propus de catre deponent. Ulterior, o echipa formata din voluntari Raiffeisen Bank evalueaza scrisorile de intentie depuse (pe baza criteriilor de eligibilitate din regulamentul concursului din acest an). In pasul urmator, cei ramasi in concurs vor depune proiectele detaliate concurs, in urma selectiei scrisorilor de intentie.

Anul trecut, prin editia pilot a programului de granturi, am reusit sa finantam 17 proiecte comunitare, acoperind cinci domenii diferite, dupa cum urmeaza: servicii sociale – 8, sanatate – 2, educatie – 3, protectia mediului – 2 si sport – 2.

Prin intermediul celor 17 proiecte castigatoare in cadrul editiei pilot a programului de granturi, banca a contribuit la cresterea calitatii vietii a peste 3.000 de membri ai comunitatilor locale. Pe langa acestia, alte 5000 de persoane au beneficiat, in mod indirect, de pe urma proiectelor finantate de catre Raiffeisen Bank.

_____________________________________________________________________________________

I-am rugat pe cativa dintre castigatorii proiectelor de anul trecut sa ne impartaseasca din experienta lor vizavi de participarea la concurs si ce sfaturi/ponturi au pentru cei care aplica in acest an la program.

„Pentru deponentii din acest an, le recomand sa propuna proiecte inovative, de impact in comunitatea din care fac parte, sa fie perseverenti, iar proiectul propus sa fie atat de interesant, incat cine il citeste sa se hotarasca imediat sa ii acorde un vot. In ultimii ani, tot mai multe companii mari au inceput sa se implice viata comunitatii, dar consider ca este loc de mai bine. Ideea de voluntariat a angajatilor companiilor este excelenta si cred ca astfel ii aduce mai aproape de problemele comunitatii”, spune Ramona Stanciu, coordonatorul proiectului ‘Terapie individuala pentru copiii diagnosticati cu autism’, castigat de Fundatia Episcop Melchisedec – filiala Bacau

 

Am reusit sa schimbam mentalitatea seniorilor cu care am lucrat vizavi de miscare si de modul in care isi petrec timpul liber, sa ii activam, sa ii facem sa socializeze cu persoane de varsta apropiata si nu numai si sa ii facem sa fie preocupati de oportunitatile existente in oras, dorindu-si servicii noi si/sau de o calitate superioara. Pe de alta parte am reusit sa cream un curent pozitiv favorabil in comunitate vizavi de seniori si de activitatile de miscare si timp liber care le sunt destinate. (…) Atunci cand crezi in ideea ta de proiect si cand aceasta apare ca o solutie fireasca la o problema sau nevoie a comunitatii, cu siguranta vei gasi si sustinatori. Companiile din Romania au inceput sa faca pasi importanti catre intelegerea si asumarea acestui rol, dar cred ca suntem inca departe de ceea ce intelegem noi prin CSR aplicat corect si complet.  Dar in acelasi timp suntem siguri ca asa cum o idee buna a societatii civile poate sa devina virala si molipsitoare, la fel si un comportamentul de CSR corect al unei companii poate sa influenteze intr-o mare masura comportamentul altor firme”, spune Claudia Popa, presedinte al asociatiei Colors, care a castigat cu proiectul ‘Plimbari prin cartier’.

Anul trecut, prin editia pilot a programului de granturi am reusit sa finantam 17 proiecte comunitare, acoperind cinci domenii diferite, dupa cum urmeaza: servicii sociale – 8, sanatate – 2, educatie – 3, protectia mediului – 2 si sport – 2.

Iata cam ce spun o parte din castigatorii proiectelor de anul trecut vizavi de participarea la concurs.

 

„Colaborarea noastra cu Raiffeisen Bank in cadrul proiectului Laboratorul pentru formarea deprinderilor de viata autonoma „Ovidenia 2005 Bacau” a produs creşterea gradului de autonomie şi de integrare socială a ceelor 40 de copii/beneficiari ai proiectului. De asemenea, implementarea proiectului “Laboratorul pentru formarea deprinderilor de viată autonomă Ovidenia Bacau 2005ʺ a determinat îmbunătățirea relatiei dintre ACCA Bacău si Primăria Muncipiului Bacău, aceasta din urmă oferind o locatie asociatiei pentru infiintarea unei brutării si a unei cantine sociale”, spune Iulia Damian de la ACCA Ovidenia Bacau 2005.

 

„Deponentilor din acest an le dau un singur sfat: sa-si faca provizii de cafea pentru ca vor urma nopti intregi de trimis mail-uri pentru a vota proiectul lor. Le uram multa bafta! Castigarea acestui proiect a insemnat salvarea unor vieti. Inainte de proiect, Unitatea de Transfuzii Sanguine se folosea de un dispozitiv, pentru incalzirea plasmei si sangelui, din anul 1983. Pentru a nu deteriora sangele sau plasma era nevoie de atentia asistentelor, iar temperatura se inregistra cu un termometru extern. Pregatirea pungilor pentru transfuzii putea dura si 2-3 ore. Din acest motiv operatiile se programau. In cazul in care nu era posibila transfuzia, pacientii erau indreptati spre Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt. Acum, cu noul aparat de dezghetat/incalzit plasma si sangele intreg procesul, de data aceasta controlat electronic, se termina in maxim 20-30 minute (daca este incarcat la capacitate maxima). Pentru pacientii nostri a insemnat o noua sansa la viata, iar pentru noi bucuria de a salva o viata”, spune Dunca Georgiana, referent specialitate din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt.
„Pentru a creste sansele de castig ii sfatuiesc pe concurenti sa fie cat mai coerenti in transmiterea mesajului lor catre potentialii votanti, sa fie tenace in campania de strangere de voturi, sa puna mult suflet in ceea ce fac si sa creada cu tarie proiectul lor! Sansele de a face diferenta cresc cu fiecare proiect social sustinut deopotriva pe plan individual si colectiv. Pe scurt spus: Reusim impreuna! ;-)” spune Bianca Brad, presedinte al organizatiei E.M.M.A.

 

„Prin misiunea noastra de a dezvolta potentialul uman si de a contribui la dezvoltarea comunitatilor din jurul nostru si prin trairea valorilor noastre in tot ceea ce facem (sustenabilitate, integritate, internationalism, bucurie, diversitate, leadership) incurajam membrii sa ia initiativa in organizatia noastra tocmai spre a ne indrepta cu totii in directia misiunii. AIESEC sprijina ideea de CSR, prin recunoasterea impactului pe care poate sa il aibe marile companii in randul comunitatilor. Cumva, cu totii suntem respsonsabili de ceea ce se intampla in jurul nostru si cu totii putem contribui la crearea unei lumi mai sigure si mai durabile”, spune George Mihaiu, vicepresedinte AIESEC Sibiu.

 

„Consideram ca pe langa sprijinul financiar al companiei, foarte importanta este si implicarea prin vountariat a angajatilor. Concurentilor din acest an le transmitem sa se bazeze pe sansa lor si pe comunitatea lor in procesul de strangere de voturi si sa isi promoveze deja astfel proiectul. Eforturile de a aduna destule voturi pentru a castiga competitia sunt foarte multe, dar satisfactia solidaritatii sustinatorilor lor este de neegalat, indiferent de rezultatul competitiei”, spune Andreea Sorescu de la Asociatia Invingem Autismul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *