Program de granturi

Despre voluntariat, cu evaluatorii scrisorilor de intentie

Luni, 6 august, este una din zilele acelea mari din cadrul programului de granturi – anuntam ce proiecte raman in cursa si ce proiecte sunt respinse. Nu uitati sa fiti cu ochii pe inboxul vostru, caci toata lumea va primi pe email un raspuns, fie ca este pozitiv sau mai putin pozitiv.

Cei 38 de colegi de-ai nostri ce fac parte din comisia de evaluare a scrisorilor de intentie provin din diferite zone ale tarii – Bucuresti, Bihor, Bistrita – Nasaud, Alexandria, Alba, Dolj, Timis, Cluj, Tulcea, Galati, Harghita, Arges.

I-am intrebat pe o parte din ei cum se simt in postura de voluntari si cum vad ideea generala de voluntariat, cum li s-au parut proiectele propuse in acest an si ce impact cred ei ca pot avea acestea asupra comunitatii locale.

„Pentru mine, dorinta de voluntariat a survenit intr-o perioada in care simteam nevoia sa fac si altceva in afara de tipicul jobului si activitatile curente. Asa ca, in timp, nu am putut sa mai consider voluntariatul ca pe ceva optional, ci am inceput sa-l asociez cu un fel de a fi, un mod de viata. (…)

Din cele 5 proiecte ce mi-au revenit spre evaluare, pot spune ca doua dintre ele au prezentat foarte clar problema abordata, scopul cat si mijloacele de a aduce imbunatatiri in societate. Celelalte 3 au avut un nivel mediu in toate aspectele punctate. In ceea ce priveste beneficiile asteptate, daca ma gandesc practic la cele doua initiative pe care le-am apreciat, si anume integrarea in campul muncii a femeilor somere sau dotarea cu calculatoare a unei scoli lipsita de astfel de mijloace de comunicare/cunoastere, efectul pe termen mediu si lung pe care l-ar aduce un astfel de proiect (bazat pe un plan bine gandit si o utilizare eficienta a fondurilor ) ar contribui la schimbarea in bine a lumii in care traim. Dupa citirea tuturor scrisorilor de intentie, am revenit punctual asupra evaluarii fiecarui proiect, comparand diverse aspecte care pot fi „cantarite” mai usor prin comparatie” – Anita Cosma, analist financiar.

_____________________________________________________________________________________________

„Voluntariatul este un mod de participare la viata sociala a comunitatii si la problemele cu care se confrunta semeni de-ai nostri. Este un mod de a impartasi din experienta si cunostintele acumulate si de a sprijini initiative care pot promova activitati cu beneficii pe termen lung (pot imbunatati perspectiva si viitorul unor persoane).

Avem si in acest an proiecte bune, care pot avea un real impact in comunitatile locale” – Carmen Ciuca, product development manager.

____________________________________________________________________________________________

„In opinia mea, sa fii voluntar inseamna sa faci ceva pentru ceilalti, sa-ti asumi o responsabilitate si sa o duci la bun sfarsit. Mai inseamna dezvoltare personala, punerea in practica a unor notiuni teoretice si descoperirea de noi pasiuni. Programul de granturi Raiffeisen Comunitati sprijina programe de responsabilitate sociala care raspund unei nevoi, identificata in societate, schimba comportamentul oamenilor, ducand la o imbunatatire a nivelului de trai din Romania, si implicit a noastra ca cetateni ai acestei tari. Procesul de evaluare al scrisorilor de intentie a fost dificil, deoarece toate ideile de proiect prezentate sunt de actualitate, iar problemele identificate sunt importante pentru comunitate, competitia fiind astfel destul de stransa” – Mihaela Buneci, ofiter colectare credite.

___________________________________________________________________________________________

Un act de voluntariat are atat o componenta individuala, cat si una colectiva. Astfel, voluntariatul este o oportunitate de dezvoltare personala, dar si o punte de legatura intre oameni si comunitatea in care acestia traiesc.
Principiul dupa care functioneaza voluntariatul poate fi: „din putin se face mult”. Sau poate ca mai bine a spus Mahatma Ghandi: „Daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume„. Orice initiativa individuala pentru un bine colectiv este pana la urma de admirat. Sansele de reusita depind mult de corelarea intre obiective si posibilitatea  reala de indeplinire a acestora. Desigur, unele proiecte sunt mai viabile ca altele, datorita unui plan de actiune concret si realizabil, unui buget planificat realist, unor colaborari  sau parteneriate cu autoritati locale sau alte institutii si organizatii care sa sprijine proiectul atat prin contributie financiara, cat si prin promovarea acestuia in interiorul comunitatii respective. Au plecat din start cu un minus proiectele care nu au beneficiat de o descriere clara si ampla a tuturor punctelor urmarite, cele care nu au oferit informatii suficiente, convingatoare, coerente sau foarte precise. Orice amanunt putea face diferenta” – Emel Mustafa, ofiter servicii clienti.

___________________________________________________________________________________________

„Voluntariat  inseamna sa te implici intr-o activitate fara a cere ceva in schimb. Cred ca prin implicare si exemplu personal se pot schimba mentalitati, pentru a avea  o viata mai buna atat noi, cat si urmasii nostri. Exista nenumarate nevoi in societate  si fiecare proiect propus are o insemnatate  pentru comunitatea locala in care se vor desfasura,  insa pentru mine primeaza  cele care au un impact direct asupra oamenilor. Cu cat sunt mai detaliate si bine implementate, cu atat au sanse sa produca efectele mentionate in cele 5 scrisori de intentie. Sustin  si incurajez categoriile defavorizate pentru a aduce zambetul pe chipul celor nefericiti” – Daniela Tocu, director agentie Raiffeisen Bank.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *