Sport

Cu bicla la control: cum a fost la Bike Fest 2012?

Ultimul weekend din septembrie putea la fel de bine sa fie si ultimul weekend din iulie, tinand cont de cat de frumoasa a fost vremea.

In Parcul Izvor din Bucuresti a avut loc, sambata si duminica (29 si 30 septembrie), evenimentul Bike Fest 2012, o versiune „bigger, better and uncut” a Bike Day-ul de anul trecut. Anul acesta s-au adunat laolalta mai toate organizatiile care sprijina intr-un fel sau altul ciclismul urban, formand o voce comuna si subliniindu-le iubitorilor de autostrazi suspendate ca numarul de ciclisti din Bucuresti a crescut simtitor in ultimul an. Suntem „din ce in ce mai multi”.

Pe langa Pentathlon, la Bike Fest s-au intamplat mai multe lucruri care merita amintite: profesionistii de la World Class au sustinut ore de cycling si alte sporturi, riderii s-au intrecut in sarituri spectaculoase pe biciclete, fetele au defilat pe biciclete in tinute elegante, la Skirt Bike, mai multi producatori de biciclete au avut zona de expozitie, cu posibilitate de cumparare, iar pentru cei cu bugetele mai reduse, a existat o zona de talcioc, cu biciclete la mana a doua; plus concerte, ateliere si dezbateri, stand up comedy si proiectii de filme.

Printre cei 614 participanti la Pentathlon m-am numarat si eu. M-am trezit cu noaptea-n cap (sau cum poti numi ora 7:30 sambata dimineata), am luat-o calare pe un DHS galben, in 3 viteze (e similar celui despre care povesteam acum ceva timp aici) si am plecat din Vitan spre parcul Herastrau. In asteptarea tuturor concurentilor, startul turului din Herastrau catre parcul Izvor s-a dat la ora 11, in loc de 10. Oricum, frumos sentiment sa vezi in jurul tau cateva sute de biciclete, de toate felurile, care au ocupat integral Calea Victoriei, iar apoi bulevardul Natiunilor Unite, ajungand intr-un final in parcul Izvor.

Intrucat s-a inscris destul de multa lume, pentru a da cele patru probe ale Pentathlonului (proba de indemanare, cea de cunostinte teoretice si practice, proba de forta si cea de spinning) trebuia sa astepti pe putin o ora, in soare. Mi-am facut de lucru cateva ore bune prin talcioc si m-am ales cu o super cursiera, cu care am si dat probele mai sus amintite.

Proba de indemanare presupunea sa mergi cat poti de incet pe o portiune de cateva zeci de metri, fara sa atingi pamantul si fara sa te opresti; si, evident, sa faci un timp cat mai bun. Pe langa cei din jurul meu, am scos un timp ok (2 minute si cateva secunde), insa la mersul printre jaloane am avut destule fault-uri care sa-mi contracareze entuziasmul.

Pentru urmatoarea proba, se verifica bruma de cultura generala pe care se presupune ca un biciclist ar trebui sa o aiba despre ciclism: doua intrebari pe care ti le adresa politicos un arbitru asezat pe un scaun si cu o umbrela deasupra capului. Iar dupa ce terminai, aveai de montat la loc roata de pe spate a unei biciclete, contra cronometru, roata desfacuta in prealabil de catre arbitru.

Urma proba in care trebuia sa tragi dupa tine 3 cauciucuri a cate 5 kg fiecare. Pentru cei cu muschi si bicle solide si sanatoase, proba asta a fost floare la ureche. In sfarsit, ultima proba consta intr-o mini sesiune de cycling sub indrumarea unui trainer World Class, in cadrul careia pedalai pe o bicicleta statica, la unison cu alte cateva zeci de participanti, pe hit-uri radio prietenoase.

Poate si vremea, dar cu siguranta si emanciparea de care se bucura ciclismul urban din ultimul an in Bucuresti, au facut din Bike Fest un real succes si o adevarata placere de a iesi din casa. La care se adauga, fireste, si efortul comun al mai multor organizatii: Green Revolution, Asociatia ROI, Skirtbike, Portocala Mecanica, Free Rider, Bita Color, Bike Nature, Biciclop, Cityclete, Nomad, Mos Ion Roata si altii.

 

 

Cateva poze gasiti in galeria foto de mai jos, de pe pagina Bike Fest.


1 comentariu

  • Jeevan spune:

    Mersi de link, stiam de Neuzer si de magazinul de pe Coltei. Imi plac crurseiele, dar pentru Bucuresti prefer un fixie. Sper sa imi iau in curand una, pentru ca am nevoie de o a doua bicicleta.Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *