Educaţie

Elevii invata ce inseamna sa fii un consumator chibzuit

Peste 2200 de elevi invata ce inseamna sa fii un consumator chibzuit, prin doua programe educationale dezvoltate de catre Raiffeisen Bank in parteneriat cu Junior Achievement.

1250 de elevi din ciclul primar au fost inscrisi in programul „Noi insine”, iar programul „ABCdar bancar” se adreseaza celor 1000 de liceeni care vor invata cum poti fi un consumator calculat. 77 de cadre didactice si 50 de consultanti Raiffeisen Bank deruleaza la clasa activitatile din cele doua programe.

Programul educational „Noi insine” se adresează clasei pregatitoare si clasei intai. Aceasta versiune pilot vine si cu o serie de activitati auxiliare prin care elevii castiga puncte la parcurgerea corecta a fiecarei activitati si intra in „Clubul copiilor harnici si chibzuiti”. Programul se deruleaza in 24 de scoli din 10 orase: Bucuresti, Alexandria, Brasov, Calarasi, Cluj Napoca, Constanta, Focsani, Galati, Ploiesti si Timisoara.

„Schimbările au fost în primul rând observate de părinți. Aceștia au spus că într-adevăr copiii au devenit ceva mai chibzuiți. Personal am fost impresionată de răspunsurile lor din cadrul lecțiilor. De exemplu, la întrebarea „Ce ați face dacă ați avea salariu?” niciun elev nu a răspuns că și-ar cumpăra dulciuri sau jucării, ci că ar cumpăra mâncare, haine, ar plăti facturile și chiria și i-ar ajuta pe cei săraci. Menționez că nu li s-a sugerat niciun răspuns și majoritatea au 7 ani, adică sunt destul de mici. Evident se observă o responsabilizare”, spune Petrache Gabriela Nicoleta, învățătoare la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 Dimitrie Cantemir din Galați.

i Timisoara.

Programul ABCdar Bancar se adreseaza tinerilor intre 15 si 19 ani si faciliteaza intelegerea unor concepte si mecanisme de folosire a bugetului de venituri si cheltuieli, economii, investitii, carduri si modalitati de plata moderne, utilizarea creditului, asigurari si optiuni oferite de acestea, prin intermediul unor activitati de tipul learning by doing desfasurate in scoala.

„Activitatea la care am participat m-a invatat cat de important este sa fii calculat, sa stii sa-ti gestionezi banii si sa ai un plan bine stabilit pentru viitor. Intrucat suntem inca in perioada adolescentei, banii pe care ii detinem se limiteaza la alocatia lunara si in unele cazuri si la banii oferiti de parinti. Bugetul nostru este unul limitat si trebuie sa tinem cont inca de la inceputul lunii de cheltuielile pe care le avem. De exemplu: abonamentele la metrou si RATB. De asemenea exista si cheltuieli neprevazute, de aceea este bine ca in fiecare luna sa pastram o suma de bani. Imi doresc sa ne mai intalnim cu voluntarul Raiffeisen Bank, deoarece a reusit sa ne transmita multe informatii utile de care o sa tinem  cont si care ne vor ajuta pe tot parcursul vietii.” – Alexandra Gagiu, XI C, Colegiul Tehnic de  Arhitectura si Lucrari Publice “ I.N.Socolescu”, Bucuresti

Colaborarea dintre Raiffeisen Bank si Junior Achievement a inceput in anul scolar 2010-2011, prin programul educational „ABCdar Bancar„, care a ajuns la peste 2600 de elevi din 76 de licee, din 63 de localitati. Peste 100 de angajati Raiffeisen Bank au fost voluntari in acest proiect si i-au invatat pe elevi cum sa-si administreze bugetul si cum sa fie independenti financiar.

„Mi-a facut mare placere sa ma implic in acest program educational si cu siguranta o voi face si pe viitor, ori de cate ori o sa am ocazia. Si pentru mine a fost o experienta foarte placuta si un exercitiu reusit, care cu siguranta ma v-a ajuta pe viitor”,  Ramona Harpa, voluntar Raiffeisen Bank, Bistrita Nasaud.

Lista institutiilor de invatamant participante in cele doua programe o puteti gasi aici.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *