Banking responsabil Educaţie Mediu Program de granturi Sanatate Social Sport Uncategorized

Impresiile evaluatorilor despre scrisorile de intentie din Programul de granturi

Am trecut de jumatatea perioadei de evaluare si ne-am gandit sa va impartasim cateva dintre impresiile colegilor nostri, voluntari in Programul de granturi, despre scrisorile pe care le-au evaluat pana acum. Evaluarea continua pana luni, 19 august, cand vom transmite fiecarui aplicant in parte acceptul sau refuzul scrisorii de intentie, deci sa fiti pregatiti sa va verificati casutele de e-mail.

Consideram ca aspectele pe care le-au observat evaluatorii nostri constituie un feedback de ajutor pentru toti cei care au depus scrisori de intentie sau doresc sa aplice intr-o editie viitoare a programului. Asadar, iata cateva aprecieri dar si recomandari de imbunatatire in ceea ce priveste scrisorile de intentie depuse, in opinia evaluatorilor nostri:

– propunerile de proiect s-au rafinat si au evoluat fata de prima editie a Programului de granturi;
– aplicantii au experienta si surprind problemele reale ale comunitatii din zilele noastre;
– multe dintre problemele identificate au avut in centru educatia copiilor;
– exista initiative pentru rezolvarea unor probleme sociale care, de multe ori, sunt doar tolerate, desi le constientizam cu totii;
– tot mai multe persoane se implica in astfel de proiecte ca voluntary, ceea ce denota o responsabilizare mai mare a noastra fata de comunitate; 
– in structurarea unui proiect trebuie identificate si delimitate foarte exact: grupul de beneficiari ai proiectului, numarul beneficiarilor si impactul urmarit;
– este important ca, in proiectele propuse, sa fie implicate si institutiile abilitate care pot sa acorde un ajutor real;
– se doreste elaborarea mai multor proiecte bazate pe dezvoltarea comunitatii, pe educarea publicului, cu rezultate pe termen lung, nu doar pe acoperirea rapida a unor nevoi punctuale;
– se doreste ca aplicantii sa acorde o atentie mai mare descrierii actiunilor, astfel incat acestea sa poata fi masurabile pentru a putea evalua mai bine rezultatele.

„Mi-a placut foarte mult ca problemele identificate cat si solutiile propuse au avut in centru educatia copiilor. Un proverb spune atat de frumos: «Daca vrei sa culegi roade dupa un an, seamana seminte de grau, daca vrei sa culegi roade dupa 10 ani, planteaza pomi, iar daca vrei sa culegi roade an de an educa oameni». Consider ca nevoile surprinse si solutiile oferite au fost bine identificate, insa problemele cu care se confrunta unii copii nu sunt generate de ei, deci nu trebuie etichetati: familii monoparentale, copii abandonati, lipsa locurilor de munca, abilitati de comunicare si cognitive slab dezvoltate. Intr-un astfel de demers, este foarte important sa implicam si institutiile abilitate care pot sa acorde un ajutor real si care pot dezvolta, la randul lor, astfel de comportamente sociale.” Doru Hututui (Bacau)

„Evaluand scrisorile de intentie am intrat intr-o lume noua, mai buna, mai frumoasa. Cu fiecare nou proiect analizat m-am aflat in fata unei noi provocari, dar si a unei responsabilitati uriase, atat fata de persoanele implicate in proiect, cat si fata de comunitatea din care facem parte. Doua aspecte importante merita o atentie deosebita: o parte dintre proiecte prezinta programe cu un real impact pozitiv asupra societatii, dar exista si scrisori de intentie ale unor proiecte care solicita finantare fara a aduce cu adevarat un plus in viata comunitatii.” Raveca Dinu (Bucuresti)

„Este de remarcat ca exita initiative pentru rezolvarea unor probleme sociale de care suntem toti constienti dar pe care preferam doar sa le toleram. Ma bucur sa vad ca tot mai multe persoane doresc sa devina voluntari in astfel de proiecte. Incet-incet invatam sa ne gandim la altii, la comunitate, sa gasim satisfactii in a-i ajuta pe altii. Pe de alta parte, mi-ar fi placut sa se acorde mai multa atentie descrierii actiunilor, sa poata fi masurabile pentru a putea evalua rezultatele mult mai bine.” Andreea Pandrea (Pitesti)

„Citind scrisorile de anul acesta, am constatat ca propunerile de proiect s-au rafinat si au evoluat fata de prima editie a programului Raiffeisen Comunitati. Cred ca organizatiile sunt mai atente la nevoile comunitatii si sustin proiecte cu potential de dezvoltare, de care sa beneficieze in timp cat mai multi semeni de-ai nostri. As adauga ca mi-ar placea sa predomine proiectele bazate pe dezvoltarea comunitatii, pe educarea publicului si nu doar pe acoperirea rapida a unor nevoi (incontestabile, de altfel). Am speranta ca, in timp, se vor vedea si rezultatele acestor proiecte ambitioase”. Alexandrina Damian (Bucuresti)

„Editia de anul acesta aduce, in randul aplicantilor, entitati cu experienta in programul de granturi, in special in categoriile social si sanatate, iar proiectele propuse surprind probleme reale ale comunitatii zilelor noastre. Cred ca este foarte important ca in structurarea unui proiect sa se poata identifica si delimita foarte exact beneficiarii proiectului, impactul urmarit si dimensiunea acestor doua coordonate.” Cornel Scripca (Iasi)

Ne-ar placea sa aflam si opiniile voastre despre categoriile de nevoi pe care ati dori sa se puna mai mare accent in proiectele cu care se aplica la programul nostru de granturi, precum si sugestii concrete de proiecte, ca sursa de inspiratie pentru organizatiile si institutiile interesate in dezvoltarea unor proiecte comunitare pe viitor.

Numai impreuna putem reusi sa aducem o schimbare in bine!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *