Program de granturi Sanatate Social Uncategorized

Beneficiile hipoterapiei pentru copiii cu dizabilităţi

Proiectul „Şansa micului călăreţ”, derulat la finalul anului trecut de Asociaţia Hip-Tep din Aiud şi susţinut prin Programul de Granturi „Raiffeisen Comunităţi”, a sprjinit 50 de copii cu dizabilităţi să participe gratuit la şedinte de hipoterapie (terapia cu ajutorul calului) pe o perioadă de trei luni.

Copiii au participat săptămânal la şedintele de hipoterapie, sub îndrumarea a doi terapeuţi voluntari. Contravaloarea şedintelor de hipoterapie a fost reinvestită în construirea unui manej acoperit, care permite asociaţiei să lucreze cu aceşti copii indiferent de condiţiile meteorologice.

În cadrul proiectului, au fost achiziţionate echipamentele necesare pentru şedintele de hipoterapie şi au fost selectionaţi beneficiarii (copii cu certificat de handicap din judetul Alba, în principal), cărora li s-a întocmit un plan de lucru individual, în funcţie de aptitudinile deficitare. De asemenea, pe durata perioadei de hipoterapie a copiilor, familiile acestora au beneficiat de consiliere, pentru a putea conduce copiii la rezultatele dorite.

Obiectivele stabilite în proiect au fost atinse şi copiii din program au făcut progrese importante spre integrarea în societate şi independenţă. Părinţii copiilor au încredere în acest tip de terapie şi în organizatori, rezultatele copiilor în cadrul acestui program oferindu-le o satisfacţie imensă: copiii reuşesc acum să facă exerciţii pe cal (chiar şi lumânarea) sau să conducă singuri calul. Spre exemplu, un copil care avea crize de epilepsie de mai multe ori pe zi şi-a mai revenit cu ajutorul acestor şedinţe, acum este mai atent şi nu se mai sperie la orice sunet.

Printre afecţiunile care au fost ameliorate cu ajutorul hipoterapiei se numără: ADHD, sindromul Down, mai multe tipuri de dizabilităţi mentale, distrofia musculară, hemipareza, tonusul muscular scăzut, eplilepsia, encefalopatia, autismul etc. În plus, beneficiile psihologice ale acestei metode de relaxare sunt uriaşe.

Avantajele hipoterapiei pentru copiii cu dizabilităţi:

  1. Integrarea senzorială stimulează simţul tactil atât prin atingere, cât şi prin stimuli de mediu; Proprioreceptorii sunt activaţi, rezultând creşterea propriei percepţii;
  2. Călăria, chiar dacă este un exerciţiu, este receptată ca o bucurie, ca un succes;
  3. Dezvoltarea atenţiei care va duce la rezultate mai bune la învăţătură;
  4. Mişcările repetate au ca efect relaxarea muşchilor şi, astfel, organismul se va calma;
  5. Creşterea încrederii în sine (când există controlul calului) ajută la integrare în societate;
  6. Creşterea interesului pentru lumea înconjurătoare;
  7. Controlul emoţional şi autodisciplina. Independenţa.

Participarea la terapiile hipice are atât recompense fizice, cât şi emoţionale şi mentale. Astfel, această terapie s-a utilizat cu succes în foarte multe boli sau deficienţe. În plus, toţi copiii învaţă să stea în şa, să călărească în cerc sau la trap. Iar rezultatele sunt încurajatoare.

Bucuria din ochii unui copilaş care mângâie un cal este imensă!

Emoţia şi dragostea pentru animal ajută cu adevărat sufletele greu încercate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *