Banking responsabil Educaţie Sanatate Social Uncategorized

Nevăzătorii pot avea o viaţă normală cu ajutorul câinilor-ghid

Raiffeisen Bank investeşte 27.000 euro în instruirea, întreţinerea şi activitatea unui câine golden retriever, care va servi drept ghid pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi auz sprijinite de Fundaţia Light into Europe.

Fundaţia Light into Europe a organizat pe 25 ianuarie a XI-a ediţie a evenimentului caritabil “Bucharest Burns Supper”, pe care Raiffeisen Bank îl susţine de peste 7 ani. Peste 150 de reprezentanţi ai unor importante companii din România, membri ai comunităţii britanice, precum şi o serie de diplomaţi prezenţi în România, s-au întrunit pentru a susţine Fundaţia Light into Europe, dar şi pentru a petrece o seară autentic scoţiană. Evenimentul marchează aniversarea naşterii marelui poet scoţian Robert Burns, comparat adeseori cu Mihai Eminescu al românilor.

Fondurile colectate în cadrul evenientului s-au ridicat la peste 9.000 de euro şi au provenit dintr-o licitaţie fără strigare, din biletele la tombolă şi vânzarea produselor confecţionate de beneficiarii fundaţiei Light into Europe. Aceste fonduri vor fi folosite pentru costurile uzuale ale primilor patru câini-ghid care deja lucrează cu beneficiarii lor.

Unul dintre câini, pe nume Hamish, va fi finanţat de Raiffeisen Bank pe o perioadă de 9 ani, care cuprinde toată durata programului de dresaj dar şi anii în care va ajuta o persoană nevăzătoare. Întreţinerea şi dresarea unui câine-ghid costă aproximativ 3.000 de euro pe an şi presupune, pe lângă efortul financiar, şi un efort susţinut al instructorului, întrucât câinele ghid trebuie să dobândească anumite abilităţi specifice, precum menţinerea direcţiei drepte de mers, ignorarea lucrurilor care îi pot distrage atenţia (mirosuri, sunete, oameni), menţinerea unui pas corelat cu cel al persoanei pe care o ghidează, evitarea obstacolelor sau ascultarea unor comenzi verbale.

„Dorim să mulţumim tuturor participanţilor la eveniment, sponsorilor noştri şi tuturor celor implicaţi în proiectul Light into Europe, fără de care nu am putea să îi ajutăm pe oamenii care vor primi, practic, „ochi” prin aceste minunate animale. Mulţumirile merg şi către Raiffeisen Bank şi Steven van Groningen, care ne-a făcut o mare surpriză şi bucurie prin anunţarea angajamentului de susţinere a lui Hamish” a declarat Stan Platt, preşedintele fundaţiei.

Light into Europe este prima organizaţie din România care dezvoltă servicii în comunitate pentru copiii şi tinerii afectaţi de lipsa vederii sau a auzului, precum cursuri de limbaj mimico-gestual, cursuri de Braille, accesibilizarea manualelor şcolare în big print şi audio, activităţi de orientare şi mobilitate şi deprinderi de viaţă independentă.Obiectivul principal al fundaţiei este de a putea sprijini orice copil a cărei viaţă este afectată de probleme de vedere sau de auz să aibă şanse egale de dezvoltare,  educaţie adecvată şi o viaţă demnă în comunitate, devenind membri activi şi responsabili ai societăţii. De asemenea, este organizaţia care a antrenat primul câine-ghid din România.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în perioada 1990 – 2020 numărul nevăzătorilor se va dubla, iar activităţi simple din viaţa unei astfel de persoane, precum trecerea străzii, pot deveni adevărate provocări. Una dintre cele mai bune soluţii, care poate îmbunătăţi semnificativ viaţa nevăzătorilor, o reprezintă antrenarea câinilor-ghid, care ajută la creşterea încrederii în forţele proprii şi facilitează incluziunea socială, profesională sau şcolară.Potrivit statisticilor oficiale, în România există aproximativ 110.000 persoane cu dizabilităţi vizuale, care se pot baza în cele mai multe dintre cazuri doar pe un membru al familiei sau pe un îngrijitor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *