Educaţie Program de granturi

Ateliere de educație non-formală pentru liceeni

Acum 5 ani, Asociaţia VIRA din Bârlad, judeţul Vaslui, a beneficiat de un grant în cadrul programului “Raiffeisen Comunităţi” pentru proiectului „Rulment – Atelier de educaţie alternativă”. Proiectul a fost finalizat cu succes şi, mai mult decât atât, a continuat să se dezvolte tot mai mult în anii ce au urmat. Un rezumat al filmelor realizate în cadrul proiectului Rulment: https://www.youtube.com/watch?v=qD4v5OTGazc

Sprijinul oferit de Raiffeisen Bank prin programul de granturi a reprezentat punctul de plecare pentru acest proiect educaţional care în prezent se numeşte „Primul meu film documentar” şi este foarte apreciat în comunitatea profesioniştilor de educaţie non-formală şi de film.

În cadrul proiectului sunt organizate ateliere practice pentru liceeni, care le oferă ocazia să cunoască în detaliu lumea filmului documentar, parcurgând toate etapele realizării unui astfel de film: de la idee la produsul finit. După iniţierea în tehnica filmului documentar (regie, filmare, montaj, post-producţie), participanţii realizează propriile filme de scurt metraj.

Din 2012 și până în prezent, Asociația VIRA a organizat 13 ediții în 7 orașe (Bârlad, București, Sibiu, Tulcea, Caracal, Blaj și Cahul din Republica Moldova), care au înregistrat 182 de partcipanti din 30 de licee. Tinerii au realizat 80 de filme documentare de scurt metraj și 60 de proiecții publice, cu peste 10.000 de spectatori. 12 absolvenți ai acestor ateliere și-au continuat studiile superioare în domenii conexe: film, sociologie, antropologie.

Toate filmele realizate în cadrul atelierelor sunt disponibile pe platforma online  www.atelieredefilmdocumentar.ro. Filmul „Familia mea pe scurt” a fost selectat la festivaluri de film documentar, iar tânăra regizioare a primit la vremea respectivă premii de debut: http://atelieredefilmdocumentar.ro/ateliere/rulment-atelier-de-educatie-alternativa

Testimoniale și reportaje media de la o parte dintre ateliere:
https://www.youtube.com/watch?v=rbd9CWxC6Q0
https://www.youtube.com/watch?v=p48C8kr9D1g
https://www.youtube.com/watch?v=Hko7XscNl0Q

Participarea la aceste ateliere este gratuită, echipamentul şi alte resurse necesare fiind asigurate prin intermediul Asociaţiei VIRA şi a partenerilor săi. Pentru anul 2017 se vor organiza trei ediții ale proiectului „Primul meu film documentar” în Bârlad, București și Sibiu. Cei interesați pot urmări pagina de Facebook a asociației pentru a afla când încep înscrierile, deschise tuturor elevilor de liceu din aceste trei orașe!

Fotografii din cadrul atelierelor

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *