Banking responsabil Educaţie Program de granturi

Legați-vă centurile de siguranță! Încep orele de educație financiară prin… teatru!

 

 

Cu acest mesaj, peste 600 de copii din județul Tulcea au fost convinși să intre în aventura pe care o trăiește Rafaella, personajul principal din povestea care stă la baza proiectului „Aventură la volan”. Implementat de Asociația „Mâini întinse”, proiectul a impresionat plăcut prin caracterul său unic și scopul său ambițios: acela de a face educație financiară cu ajutorul teatrului de păpuși! Acesta este și motivul pentru care el se numără printre cele zece câștigătoare ale programului de granturi Raiffeisen Comunități, ediția 2018.

Ideea care a convins juriul că merită sprijinul băncii este aceea că educațiareprezintă principalul factor care poate influența viitorul unei comunități și al societății în care trăim. În plus, educația financiară, deși nu este studiată în programa școlară clasică, s-a dovedit a fi extrem de importantă în viața fiecărei familii. Și pentru că membrii asociației au înțeles acest lucru și au dorit să îl transmit într-un mod cât mai creativ și generațiilor care vin din urmă, au pregătit proiectul și l-au înscris în competiția lansată de Raiffeisen Bank. Rezultatul? O finanțare de 10.000 euro, care le-a permis să transforme o idee în realitate.

Jocul, cea mai eficientă formă de învățare

Cu ajutorul acestui program, copiii au avut ocazia de a afla ce ține de industria financiară cu ajutorul unui spectacol pus în scenă de organizatori, în care metafora “mașinii” este folosită drept simbol pentru banii pe care îi are la dispoziție o familie. Atelierele organizate pentru copii explică, pe înțelesul lor, conceptele de bază ale modului în care sunt folosiți banii în viața de zi cu zi: câștig, cheltuire, economisire, investire și donare.

 

Fiecare episod din poveste îi provoacă pe micii spectatori să rezolve tot felul de situații cu care se confruntă personajul Rafaella și tatăl ei, domnul Bujie Aventurescu. Cadrul format în cele 90 de minute, atât cât durează un atelier, se conturează în jurul sentimentului de competiție și performanță, astfel că aventura stârnește interesul și participarea activă a celor mici.

 

În plus, elevii sunt antrenați încă din primul atelier să învețe și un cântec, special compus pentru ca versurile să fie ușor de memorat iar mesajul să fie transmis și către comunitățile din care fac ei parte sau către familiile lor.

 

 

De două ori mai mulți participanți decât au estimat organizatorii

 

Derulat pe o perioadă de un an de zile, proiectul s-a bucurat de un real succes în școli, astfel că, după primirea finanțării pentru implementare, numărul copiilor care ar fi trebui să participle la ateliere s-a dublat.  Cei peste 600 de elevii din Tulcea au dat dovadă de un entuzism molipsitor, astfel că noile aventuri ale Rafaellei au devenit un moment foarte așteptat în cele șase școli unde s-a derulat proiectul până acum. În plus, succesul proiectului a determinat mai multe școli din județ să ia în calcul implementarea proiectului în cursul anului școlar următor. “Acest lucru ne-a onorat, pentru că a dus contribuția noastră la nivel de act educativ nonformal, cu valoare recunoscută de către instituțiile publice.  Dincolo de activitatea pe care am desfășurat-o în anii trecuți, am reușit să ne facem cunoscuți acum și pentru acest gen de programe, iar acest lucru ne-a transformat în formatori ai generațiilor care sunt acum pe băncile școlii”, spune Adrian Popa, managerul asociației.

 

 

Ai și tu un proiect de educație non-formală? Pune-l în aplicare!

Înscrierile pentru cea de-a noua ediție a programului Raiffeisen Comunități au început luna aceasta, astfel că, până pe data de 1 august 2019, poți și tu să îți înscrii ideea în competiție. Intră pe www.raiffeisencomunități/grantwizard/granturi și află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Ideile participante la competiție vor fi analizate de un juriu de specialiști care va selecta 20 de proiecte finaliste. Cei selectați vor avea ocazia să susțină o prezentare a ideii în fața juriului, proces care se va încheia cu desemnarea celor 10 câștigători selectați pentru finanțare. Lista proiectelor câștigătoare va fi anunțată la 1 octombrie 2019. Mai multe detalii poți găsi pe www.raiffisencomunitati.ro.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *