Mediu Program de granturi

ecOprovocarea – 9000 de voluntari pentru o Românie mai curată

O lume mai bună sau mai curată nu se construiește singură!

Tot așa, o educație solidă care să pună bazele unui viitor sustenabil este o muncă de echipă în care familia, școala și societatea au un rol determinant. Au înțeles acest lucru foarte bine tinerii entuziaști de la Asociația Viitor Plus, care au implicat aproape 400 de elevi și peste 70 de profesori din 43 de licee din țară în cel mai mare concurs de protecția mediului din România.

Proiectul care și-a propus să transforme cât mai mulți liceeni în eco-ambasadori a câștigat în 2018 unul dintre granturile oferite de Raiffeisen Bank în valoare de aproape 10.000 de euro, prin programul Raiffeisen Comunități.

Dincolo de un concurs propriu-zis, în care au fost invitate să participe echipe din aproape 30 de județe, proiectul a scos la lumină competențe de mediu, competențe de leadership și dezvoltare personală prin voluntariat. Eco-ambasadorii au fost implicați în activități de reciclare, igienizare, plantare de puieți forestieri, campanii de conștientizare și târguri de economie circulară.

Energia vine din fapte bune

Dincolo de categoriile de concurs în care adolescenții și profesorii lor s-au implicat cot la cot, cel mai mare câștig l-au primit comunitățile în care eco-ambasadorii au dus mesajul mai departe. Peste 120 de echipe pline de energie și motivate pentru a face bine mediului înconjurător s-au întrecut în fapte bune și acțiuni care să lase în urma lor o lume puțin mai curată.

Am fost foarte impresionați de echipele de reciclare care au mers din poartă în poartă în satele bunicilor lor și au făcut curat în curțile bătrânilor, cerând în schimb numai deșeurile reciclabile rezultate. Ele au demonstrat că pot da și o latură socială activităților de mediu. Același lucru l-au făcut și echipele care au participat la târguri de economie circulară, care au strâns haine și jucării de la toată lumea pentru a le dona copiilor din centrele de plasament. Asta ne-a motivat să facem tot posibilul pentru ca acest proiect să nu se oprească aici, ci să continue încă mulți ani de acum încolo pentru a fi alături și de următoarele generații de elevi.” spune profesorul Gabriela Ticu, cea care a coordonat proiectul.

Cifrele vorbesc

La final de proiect, cifrele vorbesc de la sine.  Eco-ambasadorii au mobilizat peste 9000 de voluntari care i-au susținut în diverse activități. Împreună au colectat separat și au predat la reciclare aproape 11 tone de deșeuri. Au strâns peste 900 de saci de gunoi din păduri sau de pe albiile râurilor și au plantat peste 30.000 de puieți. În plus au reușit performanța de-a convinge alți oameni că peste  5.500 de obiecte merită să fie refolosite și nu aruncate la gunoi. Proiectul a susținut organizarea a peste 120 de târguri de economie circulară și 250 de campanii de conștientizare.

Banii primiți pentru finanțarea programului au fost investiți în managementul de proiect, în promovare și în materiale educaționale.  

La final, echipele care au adunat cele mai multe puncte au câștigat locuri în Tabăra de Leadership pentru Mediu ecOprovocarea, organizată an de an în vacanța de vară.

Organizatorii își propun acum să ducă mai departe mesajul unui mediu mai curat, astfel că  proiectul va continua și în anul școlar viitor.

Concluzia este una singură, cu educație potrivită, adolescenții de astăzi vor fi adulții responsabili și atenți cu planeta de mâine.

Ai și tu un proiect de educație non-formală? Pune-l în aplicare!

Înscrierile pentru cea de a noua ediție a programului Raiffeisen Comunități au început luna aceasta. Astfel, până pe data de 1 august 2019 poți și tu să îți înscrii ideea în competiție. Intră https://raiffeisencomunitati.ro/grantwizard/granturi/ și află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Ideile participante la competiție vor fi analizate de un juriu de specialiști care va selecta 20 de proiecte finaliste. Cei selectați vor avea ocazia să susțină o prezentare a ideii în fața juriului, process care se va încheia cu desemnarea celor 10 câștigători selectați pentru finanțare. Lista proiectelor câștigătoare va fi anunțată la 1 octombrie 2019.

Mai multe detalii poți găsi pe www.raiffeisencomunitati.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *