Educaţie Program de granturi Social

Demnitatea – o lecție pe înțelesul tuturor

Dincolo de formule matematice, de analize stufoase pe texte clasice, de istorie sau geografie, fizică și chimie, în școala românească demnitatea rămâne încă un subiect delicat, mult prea puțin discutat.

Nu și pentru noi, ar spune voluntarii Asociației Global Dignity, pentru care redescoperirea demnității este mai degrabă o provocare. Cu fiecare nou proiect derulat, elevii din mediile defavorizate sunt antrenați să descopere conceptul de demnitate și să înțeleagă importanța acestuia pentru dezvoltarea lor.

Și cum ar putea un copil să facă acest lucru? Prin admirație, prin imitație, prin repere solide și prin modele bune de urmat.

Puterea exemplului – modelele creează adulții de mâine

Lipsa unor repere și modele de reușită poate duce la o atitudine negativă fața de educație și  studiile arată că, de cele mai multe ori, copiii se opresc din a mai încerca și a persevera. Pentru că nimeni nu le-a spus că și ei pot. 

În timp ce în România 2 din 10 elevi abandonează școala, iar cifrele arată că peste 50.000 de copii renunță la educație, un ONG își propune să îi țină conectați, prin exemple de succes.

Această idee a câștigat în 2018 un grant în valoare de 10.000 de euro, prin programul Raiffeisen Comunități. 

Echipa de voluntari a asociației Global Dignity a pus în aplicare în școlile din capitală proiectul care lămurește în mintea elevilor conceptul de demnitate și valorile acesteia.

“Prin filmulețele realizate cu ajutorul copiilor, ne-am dorit să le transmitem că trebuie să aibă, orice ar face, încredere în ei. Ne-am propus să îi facem să se simtă inspirați. Să vadă că oricine poate reuși în viață, atâta timp cât își stabilește un scop și muncește pentru el. Am încercat să conectăm copiii cu modele și reușite concrete, de la care să se inspire în propriul lor drum.” spune Georgiana Giba, managerul de proiect.

Scopul principal al proiectului a fost ca tinerii să constientizeze că reușita implică practicarea unor valori precum munca, determinarea, curajul, perseverența. Astfel, copiii identifică singuri și promovează modele de reușită, prin exerciții educative, în comunitatea lor. În total, pe parcursul ultimului an școlar, 7 echipe de elevi de la școli din București au fost pregătite în tehnici de storytelling și digital tools. Ulterior, tinerii au dezvoltat propriile materiale video în care au realizat portretul unor persoane din mediul lor, oameni care au reusit să depășească provocările pe care le-au avut de-a lungul timpului.

Implementarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără finanțarea câștigată în cadrul programului Raiffeisen Comunități.

 “Este a doua oară când lucrăm cu Raiffeisen Comunități, iar experiența a fost una extrem de bună de fiecare dată. Am apreciat transparența si orientarea către scopul proiectului și interesul beneficiarilor finali. Este motivant să poți să lucrezi cu un astfel de partener, care te sprijină pentru a putea să îți atingi obiectivele și misiunea.”a mai declarat managerul de proiect, Georgiana Giba.

Ai și tu un proiect de educație non-formală? Pune-l în aplicare!

Înscrierile pentru cea de-a noua ediție a programului Raiffeisen Comunități au început luna aceasta, astfel că, până la 1 august 2019, poți și tu să îți înscrii ideea în competiție. Intră pe www.raiffeisencomunități/grantwizard/granturi și află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Ideile participante la competiție vor fi analizate de un juriu de specialiști care va selecta 20 de proiecte finaliste. Cei selectați vor avea ocazia să susțină o prezentare a ideii în fața juriului, proces care se va încheia cu desemnarea celor 10 câștigători care vor primi finanțare. Lista proiectelor câștigătoare va fi anunțată la 1 octombrie 2019. 

Mai multe detalii poți găsi pe www.raiffisencomunitati.ro.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *