Educaţie

Idei care fac lumină

Proiect – Prietenul meu Mac  

Tehnologia mileniului trei vine cu soluții inovative care fac posibile chiar și lucrurile pe care le-am fi putut crede imposibil de realizat.

Un nevăzător care să citească singur o carte?!?

Un elev cu deficiențe de vedere care să își scrie singur proiectul la computer?

Un orb care să scrie singur mesaje pe smartphone către prietenii lui?

În 2019 toate aceste lucruri sunt posibile cu ajutorul dispozitivelor smart, iar șansa ca nevăzătorii să aibă o viață cât mai aproape de normalitate este o realitate, nu doar un vis frumos. Ca acest lucru să fie posibil pentru cât mai mulți tineri, Asociația Cartea Călătoare a conceput o campanie prin care, în școlile speciale de la noi din țară, elevii cu deficiențe de vedere au luat contact cu tehnologia modernă. Astfel, prin intermediul unor computere care au incorporat un sintetizator vocal, tinerii au descoperit plăcerea de-a citi cărți, de-a scrie și de-a comunica mai ușor cu cei din jur.

Echipa Raiffeisen Comunități a premiat anul trecut această idee cu un grant de 10.000 de euro.

Odată finanțarea rezolvată, membrii asociației au investit în aparatură de ultimă generație și au luat la pas școlile pentru copii nevăzători pentru a le arăta acestora cum lucruri greu de făcut până atunci devin mult mai accesibile, dacă folosești tehnologia potrivită.  

Cum funcționează tehnologia pentru nevăzători?

Un nevăzător poate lucra independent pe un PC Windows cu ajutorul unui soft numit „cititor de ecran”. Acest program transmite tot ce este mai important pe monitor prin intermediul unui sintetizor vocal. Un cititor de ecran bun costă aproximativ 1000 de euro și acesta este motivul pentru care, în școlile pentru nevăzători, există puține computere adaptate pentru nevoile lor. Prin programul derulat de cei de la Asociația Cartea Călătoare, au fost achiziționate 7 computere  Apple Mac, care au incluse și cititorul de ecran și aplicațiile uzuale. Odată instruiți elevii să le utilizeze eficient, ei vor ști să folosească și un iPhone care este, de altfel, cel mai accesibil telefon pentru orbi din lume. Pe durata derulării programului, zeci de copii cu probleme de vedere au fost învățați să folosească un computer Apple Mac și s-au familiarizat cu sistemul lor de operare, MacOs X.

Toate cele 7 computere Macbook Air achiziționate cu ajutorul grantului primit de la Raiffeisen Bank au ajuns în laboratoarele de informatică ale școlilor speciale vizitate de voluntari, astfel încât elevii să le poată folosi în procesul de educație.

“Am fost încântați să observăm interesul pe care l-au manifestat copiii, în timpul cursurilor  noastre. Deși am recomandat școlilor să selecționeze doar elevi de liceu, am fost surprinși de rezultatele elevilor mai mici, care au reușit să-și convingă profesorii să-i trimită la cursurile noastre.Cel mai mic cursant a fost o elevă de clasa a 6-a din Târgu Frumos. Până în prezent am avut 35 de beneficiari direcți, elevi, studenți și profesori.a declarat managerul de proiect Mircea Bucur.

Ai și tu un proiect de educație non-formală? Pune-l în aplicare!

Înscrierile pentru cea de-a noua ediție a programului Raiffeisen Comunități au început luna aceasta, astfel că, până pe data de 1 august 2019, poți și tu să îți înscrii ideea în competiție. Intră pe www.raiffeisencomunități/grantwizard/granturi și află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Ideile participante la competiție vor fi analizate de un juriu de specialiști care va selecta 20 de proiecte finaliste. Cei selectați vor avea ocazia să susțină o prezentare a ideii în fața juriului, proces care se va încheia cu desemnarea celor 10 câștigători selectați pentru finanțare. Lista proiectelor câștigătoare va fi anunțată la 1 octombrie 2019. 

Mai multe detalii poți găsi pe www.raiffisencomunitati.ro.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *