Educaţie Sanatate Social

Educație pentru viitori adulți funcționali

Proiect: Prospect Tech&Art Lab | Asociația Autism România

Arta și înclinația spre tehnologie au fost dintotdeauna atuuri ale oamenilor speciali. Nu fac excepție nici copiii cu tulburări din spectrul autism, despre care se știe că au o sensibilitate aparte și sunt pasionați de frumos, au talent și cu multă răbdare și îndrumarea potrivită, reușesc să își pună proiectele în aplicare.

Cei de la Asociația Autism România se străduiesc zi de zi să le ofere celor care le calcă pragul, toate premisele pentru o dezvoltare armonioasă. Și asta pentru că autismul nu este o boală și nu se „vindecă”, iar un copil cu autism va deveni un adult cu autism. Vorbim despre o dizabilitate care afectează persoana de-a lungul vieții în moduri și grade diferite. Intervenția timpurie adecvată, individualizată, este importantă pentru atingerea potențialului maxim al persoanei. Toți copiii cu autism pot învăța și progresa iar dacă beneficiază de sprijinul adecvat, pot trăi o viață cu adevărat împlinită.

Și echipa Raiffeisen Comunități crede cu tărie că, prin educație potrivită, orice individ se poate dezvolta la maximul potențialului său, motiv pentru care proiectul Prospect Tech&ArtLab a primit un grant de 10.000 de euro ca să “crească mare”.

Educație pentru viitori adulți funcționali

Timp de 10 luni, 20 de copii cu autism au participat la ateliere de artă sau IT, în funcție de dorințele și de motivația lor. Scopul acestor ateliere a fost de-a pune în valoare talentul fiecăruia și de a le da șansa să își descopere calități pe care poate nici nu le bănuiau. Premisa de la care au pornit promotorii acestui program este aceea că școala trebuie să formeze abilități și competențe funcționale, esențiale pentru incluziunea acestor copii în comunitate, ca adulți și să folosească strategii și instrumente adaptate în acest sens. Cele 20 de familii ale copiiilor cu autism au fost implicate în discuții individuale și de grup, pe teme de educație, incluziune, relații cu școala. În plus, peste 30 de profesioniști și studenți de la facultățile de profil (Psihologie, Psihopedagogie specială, Pedagogie și Artă) au participat la sesiuni de informare în autism și consiliere în strategii dovedite a fi eficiente în educația acestor copii, în tranziție de la școală la viața de adult.  

Ne-au motivat fantastic reacțiile pozitive al părinților, care au apreciat oportunitățile de dezvoltare pe care le-am oferit copiilor lor. Au fost foarte încântați văzând că am pus accent pe dezvoltarea de competențe și abilități esențiale pentru copil, ca viitor adult. Transmitem ideea de educație de tip pre-profesionalizare, prin dezvoltarea abilităților pentru care copiii au o inclinație și motivație bună. Din păcate, școlile de masă nu reușesc în prezent să găsească soluții pentru a-i pregăti pe copiii cu autism pentru independență și succes după școală. Programul pe care l-am derulat cu ajutorul finanțării primite de la Raiffesien Comunități a făcut însă posibiă schimbarea pentru tinerii implicați.” susține managerul asociației,Liuba Iacoblev.

Cercetările recente arată că tulburările de spectrul autism afectează aproximativ 1 din 100 de persoane. Iar în ultimii 30 de ani, numărul cazurilor raportate de autism a crescut rapid în toate țările în care s-au efectuat studii de prevalență.

Acesta este și motivul pentru care, pentru un grad sporit de informare și dezvoltare a empatiei copiilor tipici față de nevoile copiilor cu autism, în proiect au fost implicați și 10 tineri care au participat la o sesiune de conștientizare despre ceea ce înseamnă prietenia cu colegii lor speciali.

Ai și tu un proiect de educație non-formală? Pune-l în aplicare!

Înscrierile pentru cea de-a noua ediție a programului Raiffeisen Comunități au început luna aceasta, astfel că, până pe data de 1 august 2019, poți și tu să îți înscrii ideea în competiție. Intră pe www.raiffeisencomunități/grantwizard/granturi și află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi.

Programul este o șansă pentru crearea de bune practici și de a aduce inovație în serviciile educaționale, în grădinițe și școli, de a propune alternative și soluții pentru o mai bună incluziune școlară și socială a copiilor vulnerabili” este de păreremanagerul asociației Autism România,Liuba Iacoblev.

Ideile participante la competiție vor fi analizate de un juriu de specialiști care va selecta 20 de proiecte finaliste. Cei selectați vor avea ocazia să susțină o prezentare a ideii în fața juriului, proces care se va încheia cu desemnarea celor 10 câștigători selectați pentru finanțare. Lista proiectelor câștigătoare va fi anunțată la 1 octombrie 2019. 

Mai multe detalii poți găsi pe www.raiffeisencomunitati.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *