Despre

Comunitatea Raiffeisen numara milioane de oameni de pe 3 continente (aproape 100 de tari), care sunt inspirati in ceea ce fac de povestea de viata a fondatorului Friedrich Wilhelm Raiffeisen (3 mai 1818 – 11 martie 1888) si de ideile sale avangardiste. (detalii mai jos)

Peste tot in lume, Raiffeisen Bank este reprezentata de crucea cu caluti.

Simbolul este preluat de pe frontoanele caselor de la tara din Austria. Acolo traditia spune ca pentru bun augur, cele doua barne care incheie acoperisul unei case trebuie sa se incruciseze. Iar daca crucea are doua capete de caluti, locatarii casei vor fi paziti de rele. Raiffeisen a transformat acest simbol al protectiei in propria marca deoarece membrii comunitatii Raiffeisen se protejeaza reciproc de dificultatile economice, colaborand, sustinandu-se unul pe celalalt.

 

FRIEDRICH WILHELM RAIFFEISEN, UN PRAGMATIC TENACE

Ideea care sta la baza Raiffeisen Bank s-a nascut in criza agricola de la mijlocul secolului al XIX-lea. In Europa Centrala preindustriala, taranii scapati de jugul feudalismului incercau sa faca fata concurentei zdrobitoare a marilor producatori agricoli. Si cum necazurile nu vin niciodata singure, in 1846 – 1847 recoltele au fost atat de proaste, incat s-a instalat o foamete dura. Majoritatea populatiei rurale traia intr-o saracie extrema, lipsita de mijloacele minime de subzistenta.

Solutia a venit de la un tenace primar prusac, F.W. Raiffeisen. El i-a invatat pe tarani sa se asocieze, sa se sustina la greu, sa economiseasca si sa se imprumute cu bani unii pe ceilalti. Ideea a prins imediat si a fost preluata in toate statele germane si mai apoi in toata lumea. Astfel s-a nascut cooperativa de credit Raiffeisen.

Asocierea taranilor pentru surse de finantare era o idee care preocupa intelectualitea germana la mijlocul secolului XIX. Ceea ce l-a deosebit pe F.W. Raiffeisen de contemporanii sai a fost incapatanarea cu care si-a urmărit ideea. Nu a fost un idealist caci detesta utopiile, ci un excelent pragmatic, care n-a cunoscut odihna pana cand ideea lui nu a fost pusa in practica.

TINERETEA SARACA

S-a nascut la 30 martie 1818, in micul targ Hamm din provincia germană Westphalia. Friedrich Wilhelm Raiffeisen a fost al saptelea din cei noua copii ai familiei. Tatal sau, Gottfried Fridrich Raiffeisen, era mic fermier ajuns primar la Hamm. Ulterior a pierdut functia din cauza sanatatii subrede si a betiei.  Decazut, Gottfried nu si-a mai putut intretine familia iar cresterea celor noua copii a devenit exclusiv sarcina mamei, Susanne Marie. Printre solutiile gasite de ea s-a aflat si incredintarea educarii lui F.W.Raiffeisen nasului sau, care l-a trimis in armata la 17 ani.

In 1835 Raiffeisen s-a inrolat in armata Prusiei, la Koln, sperand sa devina ofiter în Artileria Regala. Dar la începutul lui 1842 s-a imbolnavit, cel mai probabil de pojar, ceea ce i-a afectat grav vederea pentru tot restul vietii. Situatia s-a inrautatit la batranete, in ultimii ani de viata fiind aproape orb.

CARIERA DE FUNCTIONAR PUBLIC

Din cauza bolii, F.W.Raiffeisen a fost nevoit sa paraseasca armata si a inceput o carieră de functionar public, la Koblenz. Dupa cateva slujbe marunte, in 1845 a fost numit in functia de primar al micului oras Wezerbusch (functiile administrative din Regatului Prusiei erau atribuite). Tot in 1845, F.W. Raiffeisen s-a casatorit, iar un an mai tarziu s-a nascut primul copil al familiei, Amelia, cea care avea sa-i devina cel mai apropiat colaborator.

FERMIERII SI MESTESUGARII SUFEREAU DIN CAUZA LIPSEI DE CAPITAL

Este perioada In care F.W. Raiffeisen devine tot mai constient de problemele cu care se confrunta oamenii obisnuiti. Daramarea vechii ordini – sistemul feudal si de bresle – expunea fermierii si mestesugarii fortelor pietei libere. Comertul cu produse agricole era in crestere si devenea international. Fermierii si mestesugarii nu aveau suficient capital pentru investitii, astfel incat sa le permita sa faca fata concurentei care acum venea si de dincolo de granite. In plus, marii proprietari de pamant aveau la dispozitie toate mijloacele: utilaje moderne, seminte si fertilizatori. Si daca nu era de ajuns, recoltele proaste din anii 1846 si 1847 au dus la instalarea foametei.

Pe langa fluctuatiile ciclice ale recoltelor, fermierii europeni se confruntau si cu probleme structurale rezultate din emanciparea taranilor la inceputul secolului al XIX-lea. Taranii fusesera in sfarsit eliberati de obligatiile de a munci pentru nobili si de a plati taxe si erau acum nevoiti să infrunte concurenta globala.  Ca producatori individuali, resursele lor erau, insa, mult prea modeste pentru a face fata schimbarilor. Fermierii si in special posesorii de mici terenuri – multi dintre ei analfabeti – nu intelegeau ce inseamna creditul. De cele mai multe ori deveneau victimele camatarilor, ramaneau datori si pierdeau tot ce aveau.

F.W. RAIFFEISEN A FONDAT ORGANIZATIILE DE BINEFACERE

In timpul crizei agricole, F.W. Raiffeisen a fost profund miscat de suferinta concetatenilor sai si a ajuns la concluzia ca lucrul de care oamenii aveau cea mai mare nevoie era accesul la credit.

Raiffeisen vedea creditul ca pe o condiţie esentiala pentru a face fata ciclicitatii productiei agricole. Mai mult decât atat, era constient ca legatura dintre agricultura si prosperitatea industriala devenea tot mai stransa. El a observat ca saracia agricola putea declansa criza economica generala. Foametea din 1846 – 1847 a avut cu siguranta rolul sau in provocarea miscarilor revolutionare de la 1848.

SINDICATUL PAINII SI PRIMELE ORGANIZATII DE BUNASTARE

In 1847 Raiffeisen a infiintat o brutarie comunala la Weyerbusch. Sindicatul painii era o organizatie de caritate, care le dadea paine si grane fermierilor saraci. In primavara lui 1848 familia Raiffeisen s-a mutat in orasul invecinat Flammersfeld. Un an mai tarziu F.W. Raiffeisen a infiintat Organizatia de binefacere pentru fermierii saraci, care depindea de donatiile patronilor instariti, cum era Printul de Wied. Din nou vizionar, Raiffeisen isi dorea ca pe langa subventionarea fermierilor saraci, organizatia sa ii integreze in societate pe vagabonzi, infractori si orfani. Raiffeisen si-a folosit chiar modesta avere personala  pentru a infiinta un sistem de organizatii de imprumuturi caritabile pentru a-i ajuta pe concetatenii saraci.

Casa din lemn în care a trait familia Raiffeisen la Flammersfeld este astazi muzeu.

AJUTORUL RECIPROC, PRINCIPIUL FONDATOR AL COOPERATIVELOR F.W. RAIFFEISEN

Ideea care nu-i dadea pace lui F.W.Raiffeisen era sustenabilitatea. O organizatie care se baza exclusiv pe donatiile bogatilor pentru saraci nu putea sa aiba success pe termen lung. Urmatorul pas a fost ca cei ajunsi la nevoie sa vrea sa se ajute singuri, sa fie uniti si sa coopereze, sa isi vanda produsele in conditii mai bune si astfel sa ramana competitivi. Raiffeisen a sperat ca ideea sa ii va atrage si pe altii sa ii urmeze exemplul si nu s-a inselat. Principiile fundamentale ale cooperativelor Raiffeisen, de autoadministrare si autosustinere, nu numai ca au ramas neschimbate pana astazi, dar au fost preluate de milioane de oameni din intreaga lume.

1862 – PRIMA COOPERATIVA DE CREDIT RAIFFEISEN

Ideea de ajutor reciproc si cooperare a ajuns rapid si la bani, la economii si imprumuturi.  F.W. Raiffeisen a incurajat infiintarea cooperativelor de credit pe principii non profit. In 1862 el devine cofondatorul a trei cooperative de credit, infiintate in sate vecine. Ideea era simplă: membrii cooperativei economiseau impreuna, puneau banii la un loc si ii imprumutau pe cei care aveau nevoie, cu dobanzi rezonabile. Cooperativa functiona dupa principii democratice. Primeau imprumuturi doar membrii, iar banii erau folositi fie in productie, fie in comercializarea produselor obtinute. Ca principiu prudential, toti membri cooperativei garantau pentru cel care lua un imprumut. Motto-ul primei cooperative era: “Ich für dich, du für mich” (Eu pentru tine, tu pentru mine).

PRIMELE BANCI REGIONALE SI CENTRALE INFIINTATE DE F.W. RAIFFEISEN

Pentru reducerea la maximum a riscului financiar, cooperativele satesti s-au unit. In 1872, F.W. Raiffeisen a fondat prima cooperativa regionala de credit, Banca Cooperativa de Agricultura pentru Renania, la Neuwied, coordonand cateva cooperative de credit. El a fost primul director al bancii si a continuat sa coopteze mici cooperative locale. In 1877 a fost infiintata Asociaţia Cooperativelor Rurale, coordonata central de Banca Generală Agricolă Germana de la Berlin. Sistemul bancar dezvoltat atunci este si astazi model pentru orice institutie de credit.

Puterea asocierii isi spunea deja cuvantul. Membrii cooperativelor schimbau informatii si primeau consultantă juridica. Deveneau o forta. In 1881 a fost construit primul depozit agricol regional. De atunci, depozitele Raiffeisen au fost o parte integrantă a peisajului rural din Germania.

NESANSA IN VIATA PERSONALA

In timp ce ideile revolutionare ale lui F.W. Raiffeisen prindeau radacini, viata lui personala mergea din ghinion in ghinion. Doi dintre cei sase copii au murit la cateva saptamani de la nastere, iar sotia sa Emily a murit in urma unui atac de cord in 1863. La 47 de ani s-a retras din functia de primar. A continuat totusi sa lucreze in miscarea cooperatista, unde a supravegheat nou infiintata retea de cooperative de credit. Vederea i s-a deteriorat puternic. Fiica cea mare, Amalia, i-a fost asistenta pana la moarte. Ea a scris documente si scrisori pentru tatal sau aproape orb. Chiar si atunci cand Raiffeisen s-a recasatorit, in 1867, fiica sa i-a ramas cel mai apropiat colaborator.

In 1866 Raiffeisen a publicat o carte al carei titlu rezuma programul cooperativelor – Cooperativele de credit ca remediu pentru saracia populatiei rurale, a muncitorilor si mestesugarilor din mediul urban. Cartea a fost publicata in opt editii si a fost tradusa in intreaga lume. Cativa ani mai tarziu Raiffeisen a publicat o alta carte, Instructiuni pentru managementul si contabilitatea cooperativelor de credit. Unul dintre motivele pentru succesul in crestere al lui Raiffeisen a fost ca ideea sa de cooperative mergea dincolo de ajutorul pecuniar şi oferea educatie, participare in viata comunitatii, responsabilitate sociala si ajutor reciproc. In acest scop a organizat programe educationale, a vorbit maselor si a incurajat oamenii sa se implice in politica. In privinta cooperativelor, F.W. Raiffeisen a impus de la bun inceput regula neafilierii politice.

IDEILE LUI F.W. RAIFFEISEN SE RASPANDESC IN TOATA LUMEA

La moartea lui Raiffeisen, in 1888, in Germania erau deja 425 de societati Raiffeisen. In Austria erau 120. Ideea a continuat sa faca valuri si, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-a raspandit in Imperiul Austro-Ungar, Franta, Elvetia, Belgia, Luxemburg si Olanda. Cu greu se mai gasea un sat fara o cooperativa de credit sau un depozit care sa nu poarte semnul celor doi caluti. Reactia in lant a cuprins apoi India, Japonia, Canada, SUA şi Australia, initial sub forma societatilor de credit, ulterior sub cea a cooperativelor de credit. In Europa Centrala, asociatiile de imprumut au ajuns sa fie cunoscute ca Raiffeisenbank.

MOSTENIREA LUI F.W.RAIFFEISEN

Astazi, cu greu gasesti un sat sau oras in Austria care sa nu aiba o stradă sau o piateta care sa ii poarte numele. Mai presus de toate, insa, Fridrich Wilhelm Raiffeisen reprezinta organizatia impresionanta pe care a lasat-o in urma. Nascuta din dorinta de a scapa de saracie si de a face fata unei piete din ce in ce mai concurentiale, dupa aproape 150 de ani, creatia lui F.W. Raiffeisen se confrunta cu aceleasi provocari: o piata globala, extrem de concurentiala, in fata careia flexibilitatea si sustinerea reciproca fac diferenta.

Potrivit moştenirii lasate de Raiffeisen, deciziile economice nu ar trebui luate doar cu gandul la maximizarea profitului. Corporatiile ar trebui sa isi asume si responsabilitatea fata de oamenii din jur, fata de natura si sa caute solutii pentru dezvoltarea economica sustenabila. Astazi, ideile lui Raiffaisen sunt mai pertinente ca niciodată.

Friedrich Wilhelm Raiffeisen a reusit sa-si puna ideile in aplicare, ajutandu-si concetatenii sa scape de saracie. Mai mult decat atat, fara sa-si fi propus asta, ideile sale au ajuns sa inspire milioane de oameni din toata lumea.