Invitatul lunii

cristina-damian

Binele se întoarce întotdeauna

Articol scris de Cristina Damian, Director Executiv al United Way Romania

Ştiu că te bucuri de fiecare dată când donezi bani ca un copil să meargă la şcoală. Ştiu că o faci pentru că te gândeşti cum ar fi fost viaţa ta dacă părinţii sau cei care te iubesc nu te-ar fi susţinut să-ţi îndeplineşti visele. Ştiu că o faci fără să aştepţi nimic în schimb. Dar vreau să ştii şi că vei primi însutit.

United Way a pornit de la acest principiu: că o comunitate poate să îşi investească resursele pentru ca şi membrii ei mai puţini norocoşi să aibă şansa la educaţie, la un trai decent şi să se bucure de sănătate, iar această investiţie se va întoarce sub forma unei societăţi mai bune, mai educate, mai unite.

În 2012 se împlinesc 125 de ani de când o femeie, un preot, doi pastori şi un rabin au pus bazele, la Denver, sistemului de binefacere care avea apoi să se numescă United Way. 125 de ani înseamnă mult timp şi sistemul ar fi putut de mult să dispară dacă nu era eficient. Faptul că a rezistat atât, că s-a multiplicat în peste 40 de ţări din lume (dovadă că funcţionează în orice cultură) şi că afectează în continuare vieţile a milioane de oameni arată un lucru esenţial: că răspunde unei nevoi reale într-un mod natural, aproape organic.

Şi în România, la fel ca peste tot în lume, United Way încurajează companiile şi angajaţii lor să contribuie cu bani, resurse şi timp la îmbunătăţirea vieţii a mai mult de 5.000 de persoane aflate în situaţii de risc. În fiecare an, cu ajutorul nepreţuit a 45 de companii şi al celor 3.000 de angajaţi ai lor (dintre care aproape 400 sunt voluntari activi), United Way ajută copii şi tineri să meargă la şcoală, adulţi să înveţe meserii noi şi să fie independenţi, copii şi adulţi cu dizabilităţi sau cu boli grave să aibă o viaţă mai bună.

Toate acestea contribuie la construirea unei societăţi mai bune, cu mai puţine inegalităţi, şi cu mai multe resurse. Fiecare om independent, sănătos şi educat este o resursă valoroasă pentru comunitatea lui: poate să facă o meserie folositoare, poate să îi ajute pe cei din jur, poate să îşi susţină familia şi să crească o nouă generaţie de cetăţeni responsabili. Şi cum United Way se asigură că donaţiile dintr-o comunitate sunt folosite pentru îmbunătăţirea vieţii acelei comunităţi, rezultatele sunt vizibile pentru toţi cei implicaţi.

Am descoperit, în mai mult de şapte ani de activitate a United Way în România, că românii înţeleg principiul acesta şi l-au îmbrăţişat cu o generozitate neaşteptată, chiar şi în timpuri mai dificile financiar. Când văd că donaţia lor schimbă vieţile celor ajutaţi – fie că înseamnă caiete pentru şcoală, o deprindere nouă sau un zâmbet pe chipul unui copil spitalizat timp de şase luni – şi când înţeleg că astfel contribuie la viitorul pe care şi-l doresc pentru ei şi pentru copiii lor, românii dăruiesc din tot sufletul.

„Mai bine” nu poate exista decât dacă înseamnă „mai bine pentru toţi”. Fiecare dintre noi îi ajută pe cei pe care îi poate ajuta şi împreună schimbăm lumea pentru toţi. Vieţile tuturor sunt legate şi toţi avem de câştigat când un copil ia note bune la şcoală, când fiecare familie are ce pune pe masă, când toţi oamenii se bucură de o sănătate mai bună.

Aşa că vroiam să ştii că, deşi dăruieşti fără să aştepţi nimic în schimb, vei primi însutit.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *