Ştiri

Ecopolis si Ministerul Mediului vor elabora un plan national pentru achizitiile publice verzi

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si Presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, in prezenta Premierului Victor Ponta, au semnat recent un protocol de colaborare pentru sustinerea achizitiilor publice verzi.

Acesta prevede colaborarea semnatarilor in elaborarea si implementarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi si a unui proiect de lege care sa garanteze implementarea tintelor pentru achizitii publice ecologice propuse de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in conformitate cu obiectivele in domeniu impuse de Comisia Europeana.

Pentru anul 2013 Ecopolis propune o tinta de 10% din totalul valorii contractelor de achizitii publice sa fie cheltuita pe achizitii verzi, urmand ca aceasta tinta sa creasca in fiecare an, in functie de evolutia pietei.

Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, a subliniat importanta unui astfel de plan: ”Cu 20% din PIB reprezentand achizitii publice, statul este cel mai mare cumparator de bunuri si servicii din Romania. Iata de ce credem ca introducerea unei legi a achizitiilor publice verzi ar revolutiona piata produselor de profil – numai introducerea unei tinte de 10% ar face ca aceasta sa ajunga la valoarea de 10 miliarde de lei – si ar avea un impact de mediu pozitiv considerabil

Reprezentantii Ecopolis au afirmat ca, conform Comisiei Europene, achizitiile verzi duc in medie la scaderea cu 25% a emisiilor de CO2 si, contrar asteptarilor, la economii la buget. Un calcul al CE efectuat la nivelul a 7 tari europene care au adoptat deja sistemul achizitiile publice verzi a aratat ca cheltuielile la buget au scazut in medie cu 1% existand cazuri precum Marea Britanie unde economiile au ajuns deja la aproape 6%.

De aceea, Ecopolis sustine implementarea unei legi dedicate, care sa prevada tinte exacte si sanctiuni pentru neideplinirea acestora.

Organizatia a anuntat si inceperea proiectului “Achizitii verzi pentru o economie verde” ce are ca scop extinderea si promovarea pietei locale a produselor verzi, prin determinarea institutiilor si autoritatilor publice din Romania sa adopte standardele achizitiilor verzi din UE.

Principala miza a proiectului il reprezinta introducerea in Parlament a unui proiect de lege care sa impuna ca minimum 5% din toate achizitiile publice din Romania sa respecta standardele achizitiilor verzi. Proiectul include dezbateri si informari la nivel local, astfel incat sa fie sustinut si inteles de toti acorii – de la producatorii de bunuri si servicii verzi, la institutii publice locale si centrale.

Premierul Victor Ponta sustine aceasta initiativa de elaborare a unui act normativ la nivel de lege: “Cred ca aceasta initiativa nu va aduce in niciun caz cheltuieli mai mari la buget ci, dimpotriva, vom cheltui mai inteligent. Probabil ca daca am aplica, de exemplu, toate criteriile de eficienta energetica cladirii Palatului Parlamentului am economisi energia necesara alimentarii unui oras.

Conform protocolului, semnatarii isi propun ca in decurs de 90 de zile sa elaboreze Planul National privind Achizitiile Publice Verzi precum si recomandarile de adoptare a unor noi reglementari in domeniu.

Material realizat de Monica Marincas, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.

http://www.responsabilitatesociala.ro/

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *